Can Dündar får i dag den danske PL-Fondens Frihedspris på 100.000 kr.

Af Deniz Serinci

Den tyrkiske journalist, redaktør og forfatter Can Dündar får i dag den danske PL-Fondens Frihedspris på 100.000 kr.

Dündar er tidligere chefredaktør på oppositionsavisen Cumhuriyet og lever i dag i eksil i Berlin.

Bestyrelsesmedlem i PL-Fonden, Anders Jerichow siger til Jiyan.dk:

“Can Dündar har gjort en enestående indsats ved at insistere på al journalistiks grundlæggende påbud – at holde magthavere af enhver art ansvarlige.”

Jerichow forklarer, at prisen går til ”ekstraordinære personligheder”, som står fast på menneskerettigheder, herunder ytringsfrihed.

”Derfor er Can Dündar en helt oplagt modtager. Vi er stolte over, at han er kommet til København for at modtage prisen.”

I 2015 og 2016 retsforfulgte en tyrkisk domstol Can Dündar og hans kollega Erdem Gül. De to mænd havde i flere måneder siddet fængslet, arresteret og sigtet for ‘forræderi’, fordi de havde afsløret, at den tyrkiske efterretningstjeneste i januar 2014 – ifølge vidneudsagn fra en anklager og domstol, som nyhedsbureauet Reuters har fået indsigt i – havde sendt våben til ukendte modtagere i de dele af Syrien, der er under islamistiske oprøreres kontrol. Helt præcist var der tale om seks containere med våben, camoufleret som nødhjælp.

Tyrkiet mente, at våbnene gik til moderate turkmenske oprørere i Syrien.

Senere blev Dündar løsladt efter beslutning i den tyrkiske højesteret om, at hans tilbageholdelse var uretmæssig. I dag bor Can Dündar med sin hustru i Berlin.

Prisuddelingen foregår i aften.

PL-Prisen uddeles hvert år af PL-Fonden, der blev skabt af erhvervsmanden Poul Lauritzen, som under den tyske besættelse af Danmark var med i modstandsbevægelsen.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer