Den 31-årige dansk-kurder Umut Olgun fra Brøndby idømmes fængselsstraf på fire år og udvises af Danmark for at have sendt droneudstyr til Islamisk Stat (IS).
Den 31-årige Umut Olgun udvises af Danmark. Manden, der er tyrkisk statsborger og stammer fra den kurdiske landsby Kuşça (Hacilaro) i Tyrkiet, blev i dag dømt fire års fængsel og efterfølgende udvisning i Københavns Byret.
Sammen med palæstinensiske Fady Atef Mohammad og kurdiske Ibrahim Coskun Simsir blev Olgun kendt skyldig i at forsyne terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien med droneudstyr. Simsir og Mohammad blev dømt i tre år og seks måneder og to år og seks måneders fængsel.
Olgun har boet i Danmark i 31 år, har en kone samt to små børn på tre og fem år.
Dommerne var uenige om beslutningen. Stod det til et mindretal, skulle den dansk-kurdiske mand ikke udvises, fordi det ifølge dem ville stride imod Danmarks internationale forpligtelser.
Men med stemmerne 8-4 blev det besluttet, at den 31-årige skal smides ud af Danmark.
Senioranklager Kristian Kirk sagde i sidste uge i retten:
”Selv om Umut har stærkt tilknytning til Danmark, er det store problem for ham, at der i den anden vægtskål befinder sig terrorloddet, som stort set trumfer alt. Når Umut har valgt at medvirke til at begå kriminalitet til fordel for en så grusom organisation som Islamisk Stat, kan der aldrig være tvivl om, at det danske samfund har en vital interesse i at beskytte sig selv mod hans kriminalitet.”
Helt præcist har de tre mænd – Olgun, Simsir og Mohammed – ifølge anklageskriftet fra 2013 til 2017 for 420.000 kroner købt hobbyfly, droner, termiske kameraer, værktøj og tilbehør i Danmark og sendt det ned til den tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur i Tyrkiet, som så skulle have sendt det videre til nabolandet Syrien. Bagmanden skulle være Basil Hassan, en dansk topterrorist i Islamisk Stat.
”De tiltaltes handlinger har sikret, at Islamisk Stats droneprogram kontinuerligt og over længere tid har fået tilført de her effekter. Jeg kan ikke se, hvordan man kan fremme det mere end ved en stabil levering. Straffen skal være maksimal,” sagde anklager Sidsel Klixbüll.
PET prøvede at hverve Olgun
Politiets Efterretningstjeneste (PET) forsøgte i 2011 at hverve Olgun som kilde. Det ville den unge mand dog ikke gå med til.
I 2016 fandt PET ud af, at Olgun købte dele af droner. Manden, der stammer fra Hacilaro i Konya, blev udsat for lydaflytning af hans hus og biler.
Én gang ransagede PET på hemmelig vis mandens kuffert i Københavns Lufthavn, da han skulle flyve afsted til Tyrkiet. PET-folkene tog billeder af indholdet; Propeller til droner og tre kvitteringer på køb af dronedele fra danske virksomheder.
Senere besøgte Olgun en dronebutik og overraskede butikken ved at ville købe droneudstyr for et stort antal kontanter.
”Han kom med pengene i en mavetaske, og det var en stak på 120.000 kroner. Normalt har vi ikke noget at gøre med så mange kontanter på en gang,” fortæller Frederik Skøt, ejer af en dronebutik i København, til DR.
Dronedele blev solgt til Olgun. Men forinden havde PET monteret aflytningsudstyr på. Dansk-kurderen fattede imidlertid mistanke og pillede sporingsudstyret ud af dronedelene. Han blev anholdt meget kort tid efter. Anklagemyndigheden vil have udvist Olgun til Tyrkiet.
Olgun: Jeg støtter ikke IS
I september spurgte senioranklager Kristian Kirk Olgun i retten.
Har du støttet militant islamisme?
”Nej,” fastslog UO.
Har du sympatiseret med Islamisk Stat (IS) eller ideen om et kalifat?
”Jeg har ikke sympatiseret med den Islamisk Stat, som al-Baghdadi står for,” sagde UO.
Men du støtter ideen om en islamisk stat, bare ikke den, som IS havde?
”Ja, en islamisk stat som i Osmannerriget, det støtter jeg.”
Så du tager afstand fra IS, altså al-Baghdadis Islamisk Stat?
”Jeg tager afstand fra alle de grusomheder, som IS begik.”
Under retssagen kom det frem, at Olgun under sine taxakøreture sang med på ”nasheeds”, en slags hymner. ”For Allahs skyld vil vi marchere til porten til paradiset, hvor vores jomfruer venter,” sang han eksempelvis.
De tre mænd nægtede sig alle skyldige. De vil nu overveje om de vil anke sagen.