Byrådsmedlem i Brøndby Hajg Zanazanian har givet den tyrkiske præsident Abdullah Gül, der er på besøg i København, en velkomstgave: Bogen ”Det Armenske Folkemord”.

Hajg Zanazanian, der sidder i byrådet for Socialdemokraterne i Brøndby, kritiserer blandt andet den tyrkiske præsident Abdullah Gül, der er på besøg i Danmark, for landets benægtelse af det armenske folkemord på over en 1 million armeniere under Første Verdenskrig.

I 1915 vedtog den osmanniske regering at deportere armenierne væk fra den tyrkisk-russiske grænse, da de blev mistænkt for at samarbejde med Rusland, som var i krig med tyrkerne. Mange armeniere døde af tørst, sult og udmattelse under de månedlange vandringer i den syriske ørken, som de blev sendt ud på, hvor uddelingen af mad og drikke med vilje blev holdt på et minimum. Efter at brevet blev skrevet, lykkedes det Zanazanian at få afleveret gaven til en sikkerhedsrepræsentant for Gül, der lovede at give præsidenten bogen.

Brevet fra Zanazanian lyder således:

Hr. Præsident Abdullah Gül

Vi byder Dem velkommen til Kongeriget Danmark, der er et land med traditioner for stor gæstfrihed og fremskridt.

Desuden er Danmark et land, der også har fine traditioner for at fremlægge væsentlige erfaringer fra historien.

Danmark har dygtige historikere, der er internationalt anerkendt for deres dokumentation af verdenshistorien, som de fremlægger på en enkelt måde. Formålet har ofte været at finde løsninger på løbende udfordringer og konflikter.

Naturligvis er det ikke historikernes opgave at skabe politik, men at bidrage til at gøre verden til et mere harmonisk og fredfyldt sted.

Dette indbefatter arbejdet af den danske historiker Matthias Bjørnlund, der for ganske få måneder siden udgav en meget rost bog om den danske indsats for at afhjælpe det armenske folkemord i Det Osmanniske Rige i starten af det 20. århundrede.

Vi vil gerne benytte anledningen til at overbringe Dem bogen som en velkomstgave.

Med venlig hilsen

Hajg Zanazanian og Armeniens venner i Danmark.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer