Hajg er S-kandidat med armenske rødder: Undertrykkelsen af kurderne er fuldstændigt uacceptabelt og jeg vil være med til at bidrage til at sætte fokus på disse ting, så de kan stoppes.

Selvom han ikke er kurder, banker hans hjerte også for verdens største statsløse nation.

Armenske Hajg Zanazanian stiller op til kommunalvalget for Socialdemokraterne i Brøndby og vil blandt andet støtte kurderne i kommunen.

”Vi skal have bedre kulturelle tilbud i hjemmeplejen, hvor der kommer en stigende ældre kurdisk generation,” siger Hajg.

Andre tiltag kunne være etablering af venskabsbyer mellem Brøndby og eksempelvis Diyarbekir, det tyrkiske Kurdistans uofficielle hovedstad samt udveksling af elever mellem de to nationer.

Den unge socialdemokrat er født og opvokset i Danmark, men har gennem rigtig mange kurdiske venner lært om dette folk.

”I har kæmpet mod det fascistiske Tyrkiet for jeres rettigheder. I har derfor lidt under den samme tyrkiske nationalisme, som vi armeniere har været igennem, så vi har et interessefællesskab og en fælles kamp for at få stoppet undertrykkelsen.”

Op mod 1,5 millioner armeniere døde i perioden fra 1915 til 1923 i det nuværende østlige Tyrkiet, siger Armenien. Tyrkiet siger, at der døde omkring 300.000 armeniere, men at det skete som led i civile fejder, hvor også tyrkere døde. Internationale forskere anslår dødstallet til at være cirka én million. I dag kan man blive retsforfulgt for at kalde begivenhederne for ”folkemord” i Tyrkiet, selvom langt de fleste internationale historikere anser begivenhederne for at være et organiseret og systematisk folkemord.

Hajg vil følge i vores naboland Sveriges fodspor og arbejde for en politisk anerkendelse af det armenske folkemord herhjemme. I Sverige skete det i samarbejde med kurdiske parlamentarikere, der stemte for en resolution om at kategorisere drabene på armenierne som folkemord.

På samme måde håber Hajg, at folkemordet på kurderne i Irak under Saddam Hussein kan anerkendes som folkemord herhjemme. Ligeledes skal vi heller ikke glemme Roboskî, hvor børn ned til 12-års alderen blev bombet af tyrkisk luftvåben i december 2011, mener den armenske kandidat.

”Undertrykkelsen af kurderne er fuldstændigt uacceptabelt og jeg vil være med til at bidrage til at sætte fokus på disse ting, så de kan stoppes.”

”Det er hyklerisk, at verdenssamfundet vælger at vende det blinde øje til, når sådanne massakrer finder sted. Så derfor skal vi give et opråb til danske politikere, for det er den eneste måde, vi kan forhindre sådanne massakrer i at gentage sig,” tilføjer han.


Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer