Det britisk parlament har anerkendt Islamisk Stat’s (IS) massakrer på kristne og ezidier som folkedrab.

Et enigt underhus valgte i denne uge at kategorisere IS’ massakrer mod kristne og ezidier i det nordlige Irak som et folkedrab.

Den britiske regering prøvede at bremse afstemningen, da den mener, at spørgsmålet om folkedrab bør afgøres af FN’s Sikkerhedsråd, hvor Storbritannien er et af fem permanente medlemmer.

I Danmark sagde udenrigsminister Kristian Jensen i sidste uge under et møde i Europaudvalget, at ”ezidier er et folk, som er blandt de allerhårdest ramte i konflikten.”

”Og derfor har vi en særlig interesse i at hjælpe dem.”

Til Kristeligt Dagblad skriver udenrigsministeren i en mail, at den danske regering ikke vil følge det britiske parlament.

”Jeg er enig i, at meget peger på, at der kan være tale om folkedrab. Men jeg vil alligevel som dansk udenrigsminister afstå fra at udtale mig skråsikkert på spørgsmålet, om der i juridisk forstand er tale om folkedrab.”

I august 2014 stormede Islamisk Stat ind i byen Sinjar, også kaldet Shingal, i det nordvestlige Irak og truede tilhængere af den fremherskende ezidi-religion – en af Iraks ældste minoriteter – med det, flere iagttagere kalder decideret folkemord. Op til 40.000 yezidier flygtede op på Sinjar-bjerget. I en uge måtte de tilbringe tiden heroppe uden tiltrækkelig vand og mad i over 40 graders varme. Omkring 100 bukkede under og døde, samtidig med at tusinder af ezidi-piger blev kidnappet af IS.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer