18-årige Silan Ozcelik er den første britiske statsborger, der bliver anholdt for at forsøge at bekæmpe Islamisk Stat (IS).

Silan Ozcelik, der har kurdiske rødder fra Tyrkiet, er nu blevet sigtet for at overtræde den britiske anti-terror lovgivning.

Teenageren fra London blev arresteret tidligere på året i Stansted lufthavn. Ifølge hendes tilhængere rejste hun til Bruxelles i et forsøg på at forsøge at slutte sig til syrisk-kurdiske Folkets Forsvarsbrigader (YPG) eller YPJ, der er YPG’s kvindelige fløj.

Hun blev arresteret den 16. januar, da hun vendte tilbage fra Bruxelles. Hverken YPJ eller YPG er forbudte organisationer i Storbritannien. Men de to organisationer er relateret til Kurdistans Arbejderparti (PKK), der anses for at være en terrororganisation af EU og NATO og er forbudt i Storbritannien.

Pro-PKK-aktivister har fordømt sigtelsen mod Ozcelik og har startet en underskriftsindsamling, hvor de skriver til den britiske premierminister David Cameron og indenrigsminister Theresa May med opfordring til øjeblikkelig løsladelse af Ozcelik.

Demonstrationer fandt sted uden Holloway fængslet, hvor Ozcelik sidder bag tremmer. På bannerne stod der bl.a. “Stop med at kriminalisere kurdere” og “Silan er ikke en trussel mod Storbritanniens nationale sikkerhed”.

Forskellige pro-PKK foreninger i Storbritannien, blandt Roj Women Association, Kurdish Youth Assembly, MAFDAD (Kurdish Lawyers Association), skriver i en pressemeddelelse, at den britiske regering “har kriminaliseret kurderne i mindst 13 år”, siden PKK blev opført som en terrororganisation i 2002.

“Sagen om Silan Ozcelik er det seneste kapitel i denne historie, og det kurdiske samfund er nu bekymret for, at den britiske regering igen vil kriminalisere dette samfund, der har været de største tilhængere af den internationale kamp mod IS’ terror og fascisme,” hedder det i meddelelsen.

Hjemmesiden Firatnews, som er tæt på PKK, kalder sigtelsen mod Ozcelik for en “skandaløs beslutning”.

Flere udenlandske krigere er rejst til Syrien og Irak for at kæmpe med kurdiske militser mod IS. I sidste uge blev Ivana Hoffman, en tysk statsborger med sydafrikanske rødder, dræbt i kamp mod IS. Inden da blev en britisk mand, Konstandinos Erik Scurfield, og australske Ase Johnson, også dræbt i kampen mod IS.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer