Selvom BDP har fået færre stemmer på landsplan, er partiet lokalt gået fra 8 til 11 provinser.

Foto: Rudaw

Det prokurdiske Freds- og Demokratiparti (BDP) har ved lokalvalget i går vundet mellem 4-5% af stemmerne på landsplan. Stemmerne tælles stadigt. På lokalt plan har partiet vundet tre store kommuner, der tidligere tilhørte det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP), nemlig Mêrdîn, Agirî og Bedlîs. Dermed er BDP gået fra 8 til 11 provinser.

I provinser som Wan, Amed, Şirnex og Colemêrg fastholdt BDP sine stemmer, mens det gik betydeligt fremad i Dêrsim, Bedlîs, Agirî og Mêrdîn.

I Urfa tabte partiet valget til AKP med 27,76% stemmer. Her tabte den populære politiker Osman Baydemir til AKP-kandidaten Celalettin Güvenc. En stor del af befolkningen i Urfa er etniske arabere og turkmenere, der ikke stemmer på det kurdiske BDP. Urfa var en af de strategiske byer for BDP og symbolsk meget vigtig, fordi den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalan er fra Urfa. På samme måde spillede AKP også på Urfa’s kendte personligheder. Til et møde i november i Diyarbekir, inviterede den tyrkiske premierminister Erdogan at få to kendte kurdere, Sivan Perwer og Ibrahim Tatlises. Begge er fra Urfa. Deres billede prydede under lokalvalget gadebilledet i Urfa med teksten ”For fred, broderskab og ro – stem på AKP”.

BDPs medformand Selahattin Demirtaş fortæller medierne, at hans parti har sikret sig en stor sejr, trods utilstrækkelig mediedækning.

”Vi havde potentiale til at vinde mere. Men vi fik aldrig mediestøtte og blev udsat for forskelsbehandling. Anadolu Ajans og TRT boykottede os. De lavede slet ikke propaganda for os. De sociale medier blev der også slået hårdt ned på. Og en stor del af vores venner var fængslede,” sagde Demirtaş.

Han lover samtidig, at BDP fremover vil arbejde mere for at føre flere løfter ud i praksis, heriblandt kurdisk undervisning.

Her er områder, som BDP har vundet:

AGIRÎ
Navend, Giyadîn, Bazîd û Tûtgax

ÊLIH
Navend, navçeyên Qûbîn, Kercews û bajarokên Îkîkopru û Balpinar

BEDLÎS
Navend, navçeyên Ovakişla, Norşîn, Xîzan, Moktî û bajarokê Yolalan

AMED
Bajarê Mezin, navçeyên Baglar, Bismil, Çinar, Pîran, Egîl, Erxenî, Hênê, Hezro, Peyas, Karaz, Pasûr, Lice, Farqîn, Sûr û Yenîşehîr

COLEMÊRG
Navend, navçeyên Çelê, Şemzînan û Gever, bajarokên Buyukçîftlîk û Bajerge

ÎDIR
Navend, navçeya Tozan (Tuzluca) û bajarokê Xoşxeber

ELEZÎZ
Navçeya Dep’ê

ERZÎROM
Navçeyên Xinis Karaçoban, Qereyazî û Tekman

QERS
Navçeya Dîgor

SEMSÛR
Bajarokên Bulam û Komur

MÊRDÎN
Bajarê Mezin, navçeyên Artûklû, Kerboran, Dêrik, Qoser, Şemrex, Nisêbîn, Mehsert û Stewr

MERSÎN
Navçeya Akdenîz

MÛŞ
Navçeyên Kop, Milazgirt, Gimgim û bajarokên Esentepe, Rustemgedîk û Ûzgorur

SÊRT
Navend, navçeyên baykan, Dihê û bajarokên Veyselkaranî, Kayabaglar, Gokçebag, Atabagi û Begendîk

RIHA
Hewend, Xelfetî, Pirsûs û Wêranşar

ŞIRNEX
Navend, navçeyên Elkê, Cizîr, Hezex, Silopî û Qilaban, bajarokên Findik, Sirtkoy, Balvegeren, Kûmçati, Başverîmlî û Gorumlu

DÊRSIM
Navend û bajarokê Akpazar

WAN
Bajarê Mezin, navçeyên Mûks, Elbak, Ebex, Şax, Artemêt, Erdîş, Payizava, Rêya Îpekê, Bêgir, Qelqelî û Serav

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer