Engang måtte de ikke undervises i deres sprog. Nu uddannes børn til kurdisk lærere i Rojava.

Kurdisk Sprogcenter for Reşîdê Kurd har uddelt lærercertifikater til ni børn i Amûdê i Rojava/Syrien. Det skriver Firatnews.com og Hawarnews.com.

En leder af sprogcentret siger til kurdiske medier, at de har undervist i kurdisk sprog i to år og har ni børn, som er klar til at undervise i kurdisk samt studere det.

I årtier har mange kurdere i Syrien været uden statsborgerskab og det kurdiske sprog har været undertrykt. I 1962 bad de syriske myndigheder hundredetusinder af kurdere om at aflevere deres id-kort til fornyelse. Dette gjorde mange kurdere og blev dermed frataget deres statsborgerskab med den begrundelse, at de var ”fremmede”. Med dette henviser de syriske myndigheder til, at kurderne ifølge dem oprindeligt stammer fra de kurdiske områder i Tyrkiet. De blev derefter statsløse, således af store grupper af de statsløse kurdere nogle steder ikke kunne stemme ved valg, arbejde på officielle steder, rejse udenlands, købe større ting, der krævede registrering som hus, bil osv. 

Det ændrede sig radikalt i sommer 2012. Assad havde her travlt med at nedkæmpe det stigende oprør, især efter at den var blusset op i Damaskus. Den syriske hær kæmpede derfor intensivt i Damaskus og trak sig ud af dens baser i Kobanê, hvorefter kurderne overtog. Pro-PKK-partiet PYD overtog kontrollen over visse områder i det nordlige Syrien, såsom Efrîn, Kobanê og delvist med Qamislo samt Aleppos overvejende kurdiske distrikter i Sheikh Maqsoud og Ashrafiyeh.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer