Horsens’ borgmester Peter Sørensen var til stede under demonstrationen i går i Horsens, hvor kurdere protesterede mod Tyrkiets offensiv i Syrien. 

Af Deniz Serinci

Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune, var til stede under den kurdiske demonstration i går i Horsens.

Borgmesteren, der er valgt for Socialdemokraterne, lyttede til talerne under demonstrationen og gav et interview til Jiyan.dk, hvor han kritiserede den tyrkiske offensiv.

”Enhver væbnet konflikt er noget af det mest tossede, man kan gøre,” sagde borgmesteren.

Efter den tyrkiske hær gik ind i området med tyrkiskstøttede rebeller den 9. oktober, er der meldinger om, at tilfangetagne Islamisk Stat (IS)-jihadister er sluppet ud af deres fængsler. Det vækker bekymring hos Horsens’ borgmester.

”Man forstår jo ikke, at amerikanerne trækker sig ud og at tyrkerne kommer ind. Dermed laver de jo en destabilisering af hele området, ikke mindst set i lyset af, at der er en lang række IS-tilhængere, der er i området, som vi ikke har kontrol over nu.”

Derfor mener han, at det internationale samfund, NATO, EU, FN, er ”nødt til at sætte foden ned overfor USA, Rusland, Syrien og Tyrkiet og få bragt ro i området igen.”

Peter Sørensen understreger, at han ikke tager stilling til, om der skal være et selvstændigt Kurdistan eller ej, ligesom han også slår fast, at han heller ikke sympatiserer med PKK.

”Det jeg tager stilling til er, at de børn og familier, der er i området, skal have en tryg hverdag igen og vi skal have kontrol over IS,” siger han.

“Forstår godt tyrkernes modvilje mod PKK”

Tyrkiet siger, at den militære offensiv handler om at genbosætte de 3,6 millioner syriske flygtninge, som tyrkerne har modtaget, i sikre zoner i det nordlige Syrien.

Derudover har offensiven til formål at flytte de kurdiske YPG-styrker væk fra grænsen. YPG er forbundet med PKK, som Tyrkiet har været i krig med siden 1984. PKK står på EUs terrorliste. Hertil siger borgmesteren:

”Jeg forstår ganske glimrende tyrkernes modvilje mod PKK,” siger han. ”Men vi har NATO: Så burde Tyrkiet kontakte NATO og det internationale samfund, der skal være med til at lave stabilitet. Så jeg står fuldstændig uforstående overfor, at Tyrkiet ikke bruger de internationale foranstaltninger, som Tyrkiet selv er en del af.”

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer