Retten har løsladt Selahattin Demirtaş, men han kommer ikke ud af fængslet, hvis han er dømt for andre forbrydelser.

Af Deniz Berxwedan Serinci

En domstol i Tyrkiets hovedstad Ankara har idag besluttet, at den fængslede kurdiske politiker Selahattin Demirtaş, tidligere leder af det prokurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP), skal løslades.

”Demirtas skal løslades øjeblikkeligt,” lyder det fra retten, der tilføjede, at politikeren er blevet “ulovligt fængslet.”

Men Demirtaş skal næppe regne med at komme ud. Ifølge et dokument, som HDP-politikeren Adnan Selçuk Mızraklı har delt på Twitter, vil Demirtaş kun blive løsladt, hvis han “ikke er dømt for andre forbrydelser.”

Derfor vil HDP-politikeren forblive i fængslet, da han afsoner en dom på fire år og otte måneder i en anden sag.

Den 46-årige Demirtas stod i spidsen for HDP, da det ved valget den 7. juni 2015 formåede at komme over den tyrkiske spærregrænse på 10% og dermed blive repræsenteret i det tyrkiske parlament.

Den 4. november 2016 blev Demirtaş og mange andre HDP-parlamentarikere så anholdt for “støtte til PKK”. I september 2018 idømte en domstol i Tyrkiet Demirtaş fire år og otte måneders fængsel for at sprede propaganda til fordel for PKK.

I november samme år opfordrede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol Tyrkiet til at løslade Demirtaş. En opfordring, som den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan afviste at følge. Sidstnævnte beskylder Demirtaş for at være medskyldig i 53 tyrkiske statsborgeres død i oktober 2014 under demonstrationer til fordel for den syrisk-kurdiske by Kobanî.

“Demirtaş har fået 53 af mine kurdiske brødres blod på hænderne. Han skal før eller siden stå til regnskab for det. Ellers vil historien ikke tilgive ham,” sagde Erdoğan under en tale i Diyarbakir/Amed sidste sommer.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR) i Strasbourg nåede i juli i år frem til, at Tyrkiet har krænket Demirtaş’ ytringsfrihed ved at dømme Demirtaş for udtalelser, som han fremkom med under en tv-udsendelse på den danskbaserede kurdiske tv-station Roj-TV i 2005. Domstolen beordrede derfor Tyrkiet til at betale Demirtaş 2.500 euro i erstatning samt 1.000 euro til sagens omkostninger.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer