BDP formåede ikke at overbevise Dêrsims alevier, men alligevel er Bilal Inekci glad for partiets valgsejr og 36 mandater.

Bilal Inekci, Folketingskandidat med kurdiske rødder er glad for den store valgsejr for det prokurdiske BDP/Arbejde, Demokrati og Frihedsblok, hvor de gik fra 20 til 36 mandater ved gårsdagens valg.

– Efter denne sejr tror jeg, at det kurdiske spørgsmål er tættere en løsning. Hvis der kommer en ny forfatning, som Tyrkiets premierminister Erdogan har lovet, vil det blive bedre, siger Bilal Inekci.

– For der er ikke andet alternativ. Tyrkiet kan ikke gå fremad uden at løse dette problem og sætte en stopper for denne krig.

Bilal Inekci håber at kurderne i en nær fremtid vil få lov til undervisning på deres eget sprog og at deres politiske fanger vil blive frigivet.

Samtidig fortæller Bilal Inekci, at det ikke har været nemt for de kurdiske kandidater.

– De kurdiske kandidater har ikke haft samme muligheder, i forhold til økonomi og andre goder.

Fra Danmark er blandt andet Serdal Benli, folketingskandidat og byrådsmedlem i Gladsaxe for SF, nede for at observere valget.

Han skriver, at valget indtil videre er foregået vel.

– Dog afviger stemmesedlen her i Siirt fra de andre steder. De uafhængige kandidaters navne er skrevet så småt at det næsten ikke kan ses og placeret forkert på stemmesedlen, lyder det fra Serdal Benli.

– Alligevel er det godt gået, og BDP/Arbejde, Demokrati og Frihedsblok har næsten fordoblet deres antal mandater fra 20 til 36, siger Bilal Inekci.

Mærkeligt at Dêrsim fravalgte Ferhat Tunç

I byen Dêrsim, der har et flertal af alevier (en anatolsk trosretning, red.), måtte den populære kurdiske sanger Ferhat Tunç se sig forbigået til fordel for CHP (Republikansk Folkeparti).

Den ene af de to mandater fra CHP gik til Kamer Genc, der for nyligt sagde:

– Dêrsim’s borgere er ikke kurdere. Kurdere plejer at være şafî (en retning indenfor sunni-islam, red.). Vi er ægte tyrkere.

Men flere undrer sig over, at CHP, der regnes for den ”Den tyrkiske republiks parti” kan vinde i Dêrsim, når den tyrkiske stat stod bag en stor massakre i byen i 1937-38, hvor alt fra 20-60.000 menes dræbt.

– Det er mærkeligt, men man må forstå, at alevierne har været undertrykt og forfulgt af islamiske fundamentalister i mange år og derfor stoler de ikke på regeringspartiet AKP, der har islamiske rødder. BDP har omvendt ikke kunne overbevise Dêrsim’s borgere om at stemme på dem, fortæller Bilal Inekci.

CHP er populær blandt alevier, fordi partiet er arvtager til Tyrkiets stifter Atatürk, som afskaffede kalifatet, shari’a-lovene og håndhævede en stærk kontrol med religionsudøvelsen i Tyrkiet.

Alt i alt er det nemmere for alevier i Dêrsim at forholde sig til CHP, fordi de altid har givet CHP deres støtte, mener SFeren.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer