Lars Løkkes søn kritiserer PKK. “Hvis du griber til våben og sommetider slår civile ihjel, så får du ofte den modsatte effekt og mister opbakning til dit projekt.”

Står det til statsminister Lars Løkke Rasmussens søn, Bergur Løkke Rasmussen, som er kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre, kan Tyrkiet ikke foreløbig blive medlem af EU.

”EU bygger på en masse fælles værdisæt, såsom ytringsfrihed, pressefrihed, retsstat,” siger Bergur Løkke Rasmussen. ”Dem lever Tyrkiet ikke op til.”

Ungarn og Polen lever heller ikke lever op til de værdier, men de er allerede medlemmer:

”Ja, de er allerede medlemmer. Der skal vi arbejde rigtig hårdt med at finde ud af, hvilke værktøjer, vi kan tage i brug for at for at få dem, der allerede har meldt sig ind i vores klub, til at leve op til EU’s regler.”

I forhold til Tyrkiet, mener Venstrepolitikeren, at Tyrkiet burde give minoriteter ret til at tale eget sprog. Som det er nu, må kurderne i Tyrkiet godt tale deres eget sprog på gadeplan og ved private kurser. Men offentlig undervisning på kurdisk er forbudt.

”Jeg kan ikke bestemme, hvordan man skal gøre ting i Tyrkiet,” understreger Bergur Løkke Rasmussen. ”Men en af de ting, man vil stå fast på for et EU-medlemskab, er minoritetsbeskyttelse. Det vil sige, at kurderne skal have lov til at tale deres eget sprog.”

Siden 1984 har den tyrkisk-kurdiske konflikt mellem den tyrkiske hær på den ene side og det kurdiske arbejderparti PKK på den anden krævet cirka 45.000 menneskeliv. Ifølge Bergur Løkke Rasmussen er PKKs metoder til tider ikke de rigtige.

”Det er den forkerte måde at kæmpe på. Hvis du griber til våben og sommetider slår civile ihjel,” siger han med henvisning til PKK, ”så får du ofte den modsatte effekt og mister opbakning til dit projekt.”

Han foreslår i stedet, at kurderne søger en løsning gennem international diplomati.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer