Ved at gå over til det liberale HDP, risikerer BDP’erne at miste støtte fra de kurdiske vælgere, der ofte er konservative, mener Jakob Lindgaard. Ahmet Alis er dog uenig: “BDP/HDP appellerer også til religiøse mennesker; de har politikere iført tørklæde, arrangerer civile fredagsbøn og fejrer Muhammeds fødselsdag i Diyarbakir.”

Parlamentarikerne fra det prokurdiske Freds-og Demokratiparti (BDP) vil gå over til Folkets Demokratiske Parti (HDP). Det meddelte medformand for HDP, Ertuğrul Kürkçü, i en erklæring til pressen.

“Vi har besluttet, at parlamentarikerne skal være repræsenteret under HDPs gruppe i parlamentet,” sagde Kürkçü til Anadolu Agency.

Det blev rapporteret, at BDPs formand Selahattin Demirtas og BDP-politikeren Sirri Sakik ikke vil gå ind i HDP, men først efter en kommende BDP-kongres.

Ifølge Ahmet Alis, historiker fra Bogazici Universitet og ekspert i kurderne i Tyrkiet, håber BDP gennem dette skridt at kunne appellere til hele Tyrkiet og ikke bare til det kurdiske, sydøstlige Tyrkiet.

“Som det har været indtil nu, havde BDP ingen styrke uden for de 15 kurdiske provinser i den sydøstlige del af landet. Hvis de fortsatte som BDP, ville de ikke være i stand til at nå ud til resten af ​​Tyrkiet,” siger Alis til Rudaw.

Kürkçü påpegede også dette i sin erklæring til pressen:

“Vi vil være hele samfundets valg for fremtiden.”

HDP og BDP er meget tæt på hinanden og kaldes i folkemunde ”PKK-partier” i henholdsvis Vest- (HDP) og Østtyrkiet (BDP). Under lokalvalgene i marts stillede kandidaterne op under HDPs banner i Tyrkiets vestlige provinser og under BDPs banner i det sydøstlige Tyrkiet/Nordkurdistan.

Jakob Lindgaard er lektor ved Danish Institute for Study Abroad i København og ekspert i Tyrkiet. Han oplyser, at HDP blev dannet i 2012 som en paraplyorganisation, der omfatter prokurdiske, venstreorienterede partier samt alevierne, som foreslået af Abdullah Öcalan, lederen af ​​Det Kurdistans Arbejderparti (PKK).

”Målet med dette parti er at få stemmer fra alevierne, de venstreorienterede og liberale tyrkere, som BDP aldrig vil være i stand til at få,” siger Lindgaard.

Altan Tan: Drop venstrefløjen og appeller mere til de troende kurdere

Normalt får det største oppositionsparti, Det Republikanske Folkeparti (CHP) mange af sine stemmer fra alevierne, og HDP er ude på at ændre det.

“Ved at fusionere ind i HDP, kan BDPs parlamentarikere nå ud til resten af ​​Tyrkiet, mens borgmestrene i BDPs kommuner i det sydøstlige Tyrkiet kan fokusere på det kurdiske spørgsmål,” tilføjer Lindgaard.

Men ikke alle er begejstrede for idéen om HDP. Medlem af det tyrkiske parlament, Altan Tan, kritiserede tidligere HDP.

“HDP-projektet, som skulle omfatte alle liberale demokrater – muslimske demokrater og størstedelen af ​​det kurdiske folk – er blevet til et projekt, der er begrænset til det marginaliserede tyrkiske venstre,” siger han til Rudaw.

“I stedet for at gå hele vejen til venstre i form af HDP, bør vi appellere mere til de muslimske troende. Så vil vi få flere stemmer,” tilføjer Tan.

Lindgaard mener, at der er en risiko for at miste religiøse kurdiske stemmer, fordi HDP er kendt for sin koalition med liberale mennesker og støtter homoseksuelle rettigheder, som mange mennesker i de konservative kurdiske områder er imod.

Men Alis er uenig og henviser til, at BDP/HDP har gjort meget for også appellere til religiøse kurdere ved at gennemføre de såkaldte Civil Fredagsbøn, hvor de kurdiske muslimske tilbedere boykotter bønner på statskontrollerede moskeer for i stedet at høre prædikener på deres oprindelige kurdiske modersmål.

“Derudover har BDP også politikere iført tørklæde og arrangerer fejringen af islams hellige profet Muhammeds fødselsdag i Diyarbakir, så jeg tror ikke, at de vil miste religiøse stemmer,” vurderer Alis.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer