Læs Jiyan.dk’s interview med Abdullah Demirbas, borgmester af Diyarbekir’s Sur kommune, det sydøstlige Tyrkiet/Nordkurdistan.

Interviewet af Pola Rojan
Transskriberet af Deniz Berxwedan Serinci

Abdullah Demirbas er borgmester af Sur og blev i 2007 fjernet fra sin post, da han gennemførte et flersproget forvaltningssystem i sin kommune, så borgerne kunne få service på tyrkisk, kurdisk, arabisk, osv.

I 2009 vandt han borgmesterposten med 66% af stemmerne.

Nu står han anklaget i forbindelse med KCK-sagen, men blev løsladt pga. sin helbredssituation. Ved KCK-sagen sidder 152 kurdiske politikere i retten mistænkt for at have forbindelser til KCK, Kurdistan Associations Union, der anses for at være en terrororganisation af tyrkiske myndigheder.

– Den politibetjent som lagde mig i håndjern er min tidligere elev, fortæller Abdullah Demirbas, der er tidligere lærer.

– Min 16-årige søn forlod hjemmet og tilsluttede sig PKK, hvor han stadig er oppe i bjergene.

– De tyrkiske myndigheder betragter mig som en terrorist. Hvor i verden kan man være terrorist og samtidig opnå 66% af stemmerne?

Vil inddele Tyrkiet i 25 regioner
Hvad ønsker i som BDP (Freds- og Demokratipartiet)?
Vi ønsker ikke en særskilt stat. Vi ønsker et demokratisk Tyrkiet med selvstyre. Der bør være skabes en ny forfatning, hvor det kurdiske, armenske, laz og alle folkeslags identitet bliver anerkendt.

Hvad skal dette selvstyre helt præcist indebære?
Tyrkiet skal inddeles i 25 provinser/regioner, der skal være selvstyrende og regeres lokalt. Tyrkisk skal være officielt sprog, men man bør også kunne bruge kurdisk, armensk, osv. Der skal være tyrkisk flag, men der bør også være lokale flag.

Hvilke problemer oplever i med det nuværende Tyrkiets system?
Hvis en lærer eksempelvis har et problem her østpå, så skal han helt til Undervisningsministeriet i Ankara. Vi ønsker at problemer skal løses lokalt. Undervisning, sundhed, uddannelse bør høre under lokalprovinsen og der bør være lokale parlamenter.

AKP ignorerer millioner og inviterer bare Kemal Burkay & Şivan
Hvilke krav stiller i til centralregeringen i Ankara?
Undervisning på kurdisk. Landsbyværn skal ophæves. Amnesti for alle politiske fanger. Staten må forhandle med PKK, BDP og PKK’s leder Abdullah Öcalan.

Hvorfor er Öcalan så vigtig for jer?
Öcalan er et middel til fred. 2,5 millioner har sagt, at han repræsenterer dem. 1,5 mio. deltog til kurdernes nationale fest Newroz i Diyarbekir, bl.a. med krav om at Öcalan skal løslades. Kan Tyrkiets premierminister Erdogans eget parti mon samle 1,5 mio. mennesker, om han så betalte dem for det? Regeringen nægter at se de 1,5 mio. mennesker, men vælger blot at invitere Kemal Burkay (kurdisk oppositionspolitiker i Sverige, red.) og Şivan Perwer. For at finde en løsning må Öcalan betragtes som forhandlingspartner.

Kommentarer bedes sendt til redaktion@jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer