Af Deniz Berxwedan Serinci

Selahattin Demirtaş, formanden for det pro-kurdiske parti BDP (Freds- og Demokratipartiet) har meddelt, at hans parti boykotter en folkeafstemning den 12. september 2010 om en lang række ændringsforslag til den nuværende tyrkiske forfatning, som det ledende AKP-parti har lagt op til.

Den nuværende tyrkiske forfatning blev udarbejdet af de tyrkiske generaler i forbindelse med et militærkup i 1980, der bl.a. begrænser ytrings- og forsamlingsfriheden, ligesom den giver militæret stor indflydelse over det politiske liv i Tyrkiet.

Daniella Kuzmanovic er Tyrkiet-ekspert fra Københavns Universitet og giver sit bud på, hvorfor BDP boykotter folkeafstemningen.

– BDP siger, at de ikke kan stemme for, fordi de også vil have den nuværende 10 % -spærregrænse ved nationale valg ophævet. I BDP’s øjne er AKPs ændringsforslag til den tyrkiske forfatning ikke tilstrækkelige til at skabe den pluralisme og demokratisering, BDP ønsker. De mener ikke, at AKP med de ændringer i tilstrækkelig grad tilgodeser flere partier, inkl. BDP, så sidstnævne selv kan få medlemmer i parlamentet.

Deres forgænger DTP stod selv stærk regionalt i de sydøsttyrkiske provinser, men ikke på landsplan og stillede derfor op som uafhængige medlemmer f0r at komme ind i parlamentet.

Visse spekulationer går på, at BDPs boykot sker i forståelse med Abdullah Öcalan og PKK, der ønsker et boykot?
– Det kan være en af grundene til BDPs boykot. Men det handler mest om BDPs modstand mod 10% spærregrænsen. DTP havde unægtelig visse vanskeligheder ved at lægge afstand til PKK, fx da tidligere partisaner fra Nordirak fik amnesti og kom tilbage til Tyrkiet. DTP havde nærmest et heltemodtagelse, der udviklede sig til PKK sejrfest og det var ildeset med tyrkiske øjne.

Selvfølgelig er der en række inspirationsmæssige og idemæssige overlap mellem DTP/BDP og PKK, som er meget vanskelige at komme forbi. De prokurdiske parti kan bruge PKK som ressource for mobilisering og de kan ikke undsige sig PKK, men samtidig er de to forskellige partier og det skal det være, ellers bliver det nuværende parti lukket.

Men jeg tror ikke, at Öcalan skulle have den type meget konkrete indflydelse på BDP, omend der uden tvivl også er en vis lydhørhed over hvad der foregår.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer