Osman Baydemir, medlem af det tyrkiske parlament for Folkenes Demokratiske Parti (HDP), er blevet smidt ud af folkeforsamlingen efter at have kaldt sit område for “Kurdistan”.

Osman Baydemir, der er opstillet for Folkenes Demokratiske Parti (HDP) i Urfa/Ruha, blev udvist fra parlamentets generalforsamling i dag, da han kaldte sit område for “Kurdistan”.

Dermed vil Baydemir ikke kunne deltage i to yderligere generalforsamlingssessioner, og han vil miste to tredjedele af månedslønnen.

“Jeg har som en repræsentant for Kurdistan, som et barn af det kurdiske folk,” sagde Baydemir og blev afbrudt.

Stedfortrædende parlamentsformand Ayşenur Bahçekapılı spurgte efterfølgende, hvor Kurdistan ligger. Baydemir lagde hånden på sit hjerte og svarede: “Det er her, hvor Kurdistan er.”

I juli vedtog det tyrkiske parlament nye retningslinjer, der forbyder brug af udtrykkene “Kurdistan”, “kurdiske regioner” og “armensk folkedrab”.

Baydemir er den første politiker, der straffes efter at de nye regler er trådt i kraft. HDP’s øvrige parlamentarikere gik ud af parlamentet i protest mod straffen mod Baydemir.

46-årige Baydemir er tidligere borgmester i den kurdiske hovedby Diyarbakir. Tidligere har han været advokat for PKK-lederen Abdullah Öcalan. Baydemir har ofte sager kørende imod sig, hvor anklageren beskylder ham for at støtte PKK.

Findes officielt to steder

“Kurdistan” blev i antikken skrevet som Curdistan, Corduene og blev første gang brugt under den tyrkisk-persiske Selsjukkiske Stats sultan Ahmad Sanjar (1085-1157) om en politisk-administrativ enhed, der dækkede det nuværende irakiske og iranske Kurdistan. Tyrkiets forløber, Osmannerriget (1299-1923), havde officielt Provinsen Kurdistan fra 1847 til 1868.

Lige nu eksisterer Kurdistan officielt set to steder. Ikke som selvstændige stater, men som en provins eller regional enhed. Dels er der Kurdistans Region i Irak. Det område er anerkendt i den irakiske forfatning og dermed indirekte i resten af verden. Derudover har Iran en provins, som regeringen i Teheran selv kalder for Kordestan Province, som er den iranske måde at skrive Kurdistan på. Tyrkiet og Syrien benægter begge, at der findes noget Kurdistan i deres lande.

Se video fra episoden

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer