I en erklæring udtrykker den baskiske PEN-klub sin bekymring og vrede over anholdelserne af de omkring 40 journalister i Tyrkiet.
”Det er nok. Tyrkiet er nødt til at opgive de særlige love, der stammer fra militærjuntaens æra og dets angreb på demokratiet én gang for alle.”
Ifølge Baskisk PEN er ”Ytringsfriheden i 2011 stadig delvis begrænset, og millioner af kurdere har ikke den mindste ret til at informere sig..uden at blive udsat for endeløs chikane.”
Baskisk Pen henviser til de såkaldte KCK-sager og de nylige anholdelser af 40 journalister.
De er blevet anholdt under razziaer i Tyrkiet, i jagten på påståede medlemmer af KCK, Unionen af Kurdistan Fællesskaber, der menes at være en del af det forbudte PKK. De fleste af de tilbageholdte journalister arbejder for pro-kurdiske medier.
Blandt andet er DIHA Istanbul nyhedsredaktør Fatma Kocak, ETHA chefredaktør Arzu Demir, DIHA Diyarbekir nyhedsredaktør Ramazan Tekgöz med flere blevet tilbageholdt.
Også andre internationale organisationer har kritiseret Tyrkiets anholdelser. Den franskbaserede organisation Journalister uden Grænser udtrykte i sidste uge ”dyb bekymring over anholdelser af omkring 40 journalister i razziaer” i Tyrkiet.
”Det kurdiske spørgsmål kan ikke løses ved at undertrykke systemkritikeres synspunkter i terrorbekæmpelsens navn. Myndighederne skal holde op med at kriminalisere journalistik, herunder politisk journalistik,” mente Journalister uden Grænser.
OSCE – Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa fordømmer ligeledes anholdelsen af journalisterne.
”Selvom regeringer har en ubestrideligt ret til at bekæmpe terrorisme, skal det gennemføres uden at bringe pressen til tavshed og uden at begrænse offentlighedens ret til at blive informeret,” sagde OSCE’s medierepræsentant Dunja Mijatovic i en erklæring.
Kilder: ANF / DONOSTIA/SAN SEBASTIAN