Helin Bölek, medlem af det venstreorienterede band Grup Yorum, er død efter en 288 dage lang sultestrejke.

Af Deniz Serinci

Et medlem af det venstreorienterede systemkritiske band Grup Yorum, Helin Bölek er død efter en 288 dage lang sultestrejke.

Bölek, der har rødder i Diyarbakır (Amed), blev tilbageholdt under en politirazzia i november 2016 mod Istanbuls İdils Kulturcenter, hvor Grup Yorum-folk ofte hænger ud. Årsagen til tilbageholdelsen var ”at gøre modstand mod politi, at fornærme politi og medlemskab af en terrororganisation.” Derefter blev hun anholdt.

I fængslet erklærede Helin Bölek sammen med kammeraterne Bahar Kurt, Barış Yüksel, İbrahim Gökçek og Ali Aracı den 17. maj 2019, at de ville starte en sultestrejke i protest mod det ”pres, forbud mod deres koncerter, razziaer mod kulturcentre,” som de oplevede.

Ved et møde i Istanbuls Caglayan Retsbygning den 20. november 2019 blev Börek sammen med Bahar Kurt løsladt. De to fortsatte dog sultestrejken.

I et interview til mediet GazeteDuvar sagde den nu døde kvinde:

“Selvfølgelig er sultestrejke ikke den første metode, man vælger… De, der siger at sultestrejke skader os, nævner ikke de mange tilbageholdelser, tortur, tåregas, skader forårsaget af fangenskaber, som vi har været udsat for. Vi er ikke vild med at skade os selv. Snarere vil vi have, at folk skal kende til vores situation.”

Se video her:

Siden dets debut i 1985 har det systemkritiske musikerkollektiv Grup Yorum, der består af tyrkere, kurdere, osv., haft over 400 retssager kørende. I 1991 udgav Grup Yorum et album med en kurdisk sang. Det var det første band, der gjorde det på lovlig vis.

Bandet bliver anklaget for at have forbindelser til det forbudte, venstreorienterede Det Revolutionære Folks Befrielsesparti/Front – i daglig tale DHKP-C. DHKP-C røg på listen over terrororganisationer i USA i 1997 efter adskillige mord på tyrkiske embedsfolk og angreb på udenlandske diplomater og røg ind på samme liste i EU og Storbritannien i 2001.

I 2016 kritiserede İlknur İnceöz fra regeringspartiet AKP-bandet for at have forbindelser til DHKP-C.

”Det fremstilles som om at bandet ikke har begået nogen forbrydelser og er helt uskyldige.”

Hun henviste til, at Grup Yorum havde en sang, skrevet af DHKP-C-medlemmet Eyüp Beyaz, der prøvede at sprænge sig selv i luften foran justitsministeriet, men selv blev dræbt af politiet. Derudover har bandet dedikeret en sang til Sibel Yalçın, der ligeledes var et dræbt medlem af DHKP-C. Det sås også, at visse bandmedlemmer deltog til DHKP-C medlemmers begravelser.

Bandets sanger og musiker Özgür Gültekin har overfor denne journalist tidligere afvist, at Grup Yorum skulle være tilknyttet DHKP-C.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer