Jul er ikke kun forbeholdt kristne danskere. Det måtte man sande søndag, da en håndfuld kurdiske familier fra Syrien, Irak og fra Tyrkiet fejrede jul på en skole i Albertslund.

Af Deniz Berxwedan Serinci
Foto: Beyan Noori

SKFD, en sammenslutning af kurdiske foreninger, arrangerede en såkaldt Bêrdûk-fest i anledning af julen.

Ifølge gammel kurdisk tradition fejrede man vintersolhvervet den 21. december, kaldet Bêrdûk.

SKFD valgte at slå Bêrdûk og jul sammen og lod børn og voksne lege sammen. Familierne tog en gave med pr. barn med for ca. 25 kroner. Herefter blev gaverne samlet i en sæk og uddelt til de glade børn.

Der blev arrangeret seks forskellige børnelege og konkurrencer, hvor børnene skulle svare på spørgsmål om kurdiske forhold. Det blev på det kurdiske sprogs kurmancî- og soranî-dialekter. Det skal siges, at der også var konkurrencer for voksne. Traditionen tro blev der også tid til kurdisk musik.

Helt konkret var det KSD, Kurdisk-Syrisk Kulturforening, KKF, Kurdisk Kvinde Forening og IKD, Det Kurdiske Initiativ, der stod bag søndagens julefest.

”Både forældrene og børnene var meget glade,” fortæller en tilfreds Beyan Noori, som er forkvinde for KKF.

Umiddelbart vil mange forbinde det at fejre jul med noget etnisk dansk og kristen. Således er det en af de få gange i kurdernes historie i Danmark, at der er blevet arrangeret en julefest af en kurdisk forening, hvor man forbinder julen med en kurdisk tradition som Bêrdûk. Men ifølge Beyan er det vigtigt at tage det bedste fra begge kulturer.

”Når man kommer til Danmark, er det vigtigt at man bevarer sin egen kultur, men også tager af den nye kultur, så det bliver fifty-fifty.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer