En Mellemøstekspert fra Tyrkiet, en dansk historiker og et svensk parlamentsmedlem med kurdiske rødder. Alle tre er de enige om, at mange kurdere deltog i massakrerne på armenierne i 1915. Andre kurdere derimod reddede armenierne fra at blive dræbt.

af Deniz Berxwedan Serinci

Hvilken rolle spillede kurderne under begivenhederne i 1915?

– De hovedansvarlige for armeniernes død var Ittihad-Terakki, altså den Osmanniske Stat og de tre Pasha’er, Enver, Talat og Cemal Pasa. Men kurderne under Hamidiye Regimentet plyndrede og massakrerede armenierne. Osmannerriget havde helt fra Abdulhamid’s tid organiseret kurderne mod armenierne, fortæller Mehmet Ümit Necef.

– I det område var der kurdiske klaner, der så en fordel i drab og plyndring af armenierne, sagde Gulan Avci tidligere kurdisk medlem af det svenske parlament, som netop stemte for den svenske resolution om at anerkende begivenhederne i 1915 som et folkemord.

– Kurdere var både gerningsmænd og redningsmænd. Nogle kurdere valgte eller følte sig tvungne til at deltage, andre strittede imod, siger den danske historiker Matthias Bjørnlund og tilføjer:

– Mange kurdere reddede armeniere og optog dem i familien og der findes stort set ikke en beretning af en armensk overlevende der ikke nævner en eller flere kurdere, tyrkere eller arabere positivt.

Dêrsim-kurdere modarbejdere folkemord
Ifølge Matthias Bjørnlund var kurderne i Dêrsim-regionen meget imod folkemordet.

– Adskillige troværdige kilder taler om, at stort set alle Dersim-kurdere var imod folkemordet, mange af dem aktivt. Det er der mange grunde til, bl.a. fælles fjende, historiske bånd m.m, fortæller Matthias Bjørnlund.

Historien melder, at også visse tyrkere reddede armeniere fra at blive dræbt. Tyrkiske guvernører i Ankara, Kastamonu og Yozgat, Malatya, Izmir og Aleppo måtte fjernes fra deres poster, da de nægtede at deltage i folkemordet. Aleppo’s guvernører Jalal forsøgte at forhindre deportationerne.

Læs flere artikler:
https://jiyan.dk/2010/04/tema-det-armenske-folkemord-1915-95-ars-dag/

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer