Prison no 5 dokumenterer på levende og detaljeret vis en vigtig periode i kurdisk historie. Men filmen er for indforstået og seeren kan derfor miste tråden.

Anmeldt af Saman Zaki

Dokumentarfilmen ”Prison no 5” fra 2009 er instrueret af den kurdiske instruktør, Cayan Demirel fra Dersim/Tunceli i Nordkurdistan i det sydøstlige Tyrkiet. Demirels flm om tilfangetagelsen og tortureringen af venstreorienterede kurdiske og tyrkiske politikere, intellektuelle og kunstnere under og efter militærkuppet i 1980 i Tyrkiet er baseret på tidligere indsattes øjenvidneberetninger, herunder det forhenværende pro-kurdiske parti DTPs  formand, Ahmet Türk.

”Prison no 5” (navnet på et fængsel for politiske fangere i Amed/Diyarbekir i 1980erne) udgør med sin samling af personlige og følelsesladede førstehåndsberetninger om fængselspersonalets tortur og forsøg på assimilering af de kurdiske indsatte gennem nationalistiske tyrkiske slagsange og undervisning i tyrkisk historie et uvurderligt og vigtigt historisk dokument om Tyrkiets politiske udvikling samt det kurdiske spørgsmål i 1980erne.

Tung film, hvor seeren kan miste tråden
Den lange strøm af øjenvidneberetninger og manglen på en klar tematisk inddeling af begivenhedernes gang i fængslet gør filmen tung og langtrukken og kan let få seeren til at miste tråden.

Samtidig savnes en klar historisk perspektivering af 1980 kuppet i form af en belysning af den tyrkiske republiks grundlæggelse og Kemal Atatürks bekæmpelse af 1920erne og 30ernes kurdiske oprør og den efterfølgende massakre, deportering og assimilering af kurderne, som 1980-kuppet var en kontinuerlig del af. Filmen er på dette punkt for indforstået og vil efterlade en seer med et ringe kendskab til det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet med en masse ubesvarede spørgsmål.

På trods af disse mangler er filmen med de detaljerede, levende og grafiske skildringer af fængselsopholdet og de symbolske musikalske mellemspil og sekvenser fra Kurdistans spektakulære natur et berigende bidrag til dokumentationen af en vigtig periode i moderne kurdisk historie.

Saman Zaki giver filmen 3 ud af 5 jiyan.dk blade

 

[poll id=”7″]
Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer