Medleder af det syrisk-kurdiske Demokratisk Enhedsparti (PYD), Asya Abdullah besøgte i dag Christiansborg. Her holdt hun blandt andet en tale for Udenrigspolitisk Udvalg.

Abdullah talte under mødet for Kanton-systemet, som PYD udråbte i januar 2014 i Nordsyriens tre kurdiske provinser, Jazeera, Efrin og Kobanê.

PYD fik kontrollen over de kurdiske områder, kendt som Rojava, i juli 2012, da Bashar al-Assad trak sig ud af området. Det er en udbredt opfattelse, at det skete efter aftale med PYD, som til gengæld skulle forhindre folkeligt oprør mod den syriske diktator i Nordsyrien. Selv fastslog Abdullah under mødes på Christiansborg, at PYD ønsker at være en aktiv del af oppositionen i Syrien.

Derudover nævnte Abdullah, at næsten 50.000 Kobanê-borgere var vendt tilbage til den sønderskudte syrisk-kurdiske provins, hvor PYDs milits YPG i et halvt år kæmpede mod Islamisk Stat (IS). Der er samtidig brug for at åbne grænserne, så de kan få de nødvendige ting til at bygge infrastrukturen, handelslivet, hospitaler og så videre. Endvidere oplyste PYDs medleder, at der ca. 2-3000 landminer i og udenfor byen, placeret af Islamisk Stat.

Til mødet i Udenrigspolitisk Udvalg deltog Frank Aaen og Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten samt Yildiz Akdogan fra Socialdemokraterne. Akdogan siger:

”Man kan mene meget om YPG, men jeg er ret så imponeret over de kurdiske kvinder, der tager kampen op med de mørke mænd fra IS. Det er ret så modigt og sejt!”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer