Et Kurdistan vil føre til fordrivelser og krig i regionen, mener leder af Assyrisk Rigsforbund i Sverige, der har 28 medlemsforeninger. Kurdisk politiker er uenig og det samme er en assyrisk aktivist udenfor rigsforbundet.

Foto: Salam Muhamad

Da den svenske parlamentariker Fredrik Malm i en avis argumenterede for, at Sverige bør støtte Kurdistans regionale regering (KRG) i dets planer om at erklære uafhængighed, trådte han samtidig andre over tæerne.

“Kurderne har, ligesom andre folkeslag, ret til at afgøre deres fremtid,” skriver Malm, et parlamentsmedlem fra det svenske liberale parti, i SvD Nyheter avis.

”Hvis Kurdistan-regionen ved folkeafstemning vælger at erklære uafhængighed, så bør Sverige og andre lande anerkende beslutningen, som vi har gjort med Kosovo og Sydsudan,” tilføjer han med henvisning til planerne fra de irakiske kurdere om at afholde en afstemning uafhængighed.

Malm bemærkede, at KRG har gode forbindelser med Sverige: flere svenske ministre har været på officielle besøg til Kurdistan-regionen.

Men det faldt Afram Yakoub for brystet. Han formand for Det Assyriske Rigsforbund i Sverige, der reagerede i samme avis og skrev, at opsplitning af Irak vil være en katastrofe for minoriteter.

”Den bedste måde for Sverige at påvirke og bidrage til en positiv udvikling i Irak på, er at understrege betydningen af en forenet Irak, der tager hensyn til dets etniske og religiøse elementer, og ikke at fremme en opsplitning, der mest sandsynligt vil føre til flere menneskers fordrivelser og krig i regionen,” skriver Yakoub.

Han anklager samtidig den kurdiske ledelse for at drage fordel af kaos til “fremme deres holdninger i stedet for at arbejde med resten af ​​det irakiske samfund.”

Assyrisk parti uenig med Yakoub

Ifølge Yakoub har de kurdiske ledere gjort “meget for at svække og undertrykke minoriteter.”

”Det kurdiske ledelse forsøger at danne og finansiere alternative organisationer blandt mindretallene for at underminere og konkurrere med deres uafhængige organisationer. Bare i løbet af de seneste 12 måneder har assyrere i to landsbyer i det nordlige Irak fået taget deres ejendom fra dem af myndighederne,” fastslår han.

Sukri Demir, tidligere medlem af byrådet i den svenske by Solna, der har været aktive i forskellige kurdiske foreninger, kalder Yakoubs anklager grundløse.

“Assyrerne i KRG kan frit tale deres sprog, dyrke deres kultur og er repræsenteret i det kurdiske parlament,” siger Demir til Rudaw.

”Der er problemer i KRG. Jeg kritiserer dem også. Men demokrati er en proces, og kurderne har brug for mere tid til at udvikle sig,” sagde Demir.

Det store assyriske samfund i Sverige består af ca. 80.000 mennesker, der har rødder i Tyrkiet, Irak, Syrien, Iran og Libanon, ifølge Det Assyriske Rigsforbund, der har 28 medlemsorganisationer i Sverige. Ikke alle assyrerne deler dog Yakoubs holdning.

Yasar Kucukaslan, talsmand for Mesopotamiske og Demokratiske Forandringsparti, et assyrisk parti i Sverige, siger at alle mennesker har ret til selvbestemmelse, herunder kurdere og assyrere.

”Hvis Kurdistan bliver uafhængigt og assyrere lever under bedre forhold, end de gør i Irak i dag, kan vi ikke være imod kurdisk uafhængighed,” siger han til Rudaw. “Men hvis en ny stat ikke vil anerkende assyriske rettigheder og behandler dem som andenrangsborgere, så vi selvfølgelig have en anden mening om et uafhængigt Kurdistan.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer