PKK kontrollerer 25% af den tyrkisk-syriske grænse, mens Al Qaida kontrollerer resten, hævder Syriens præsident Bashar Al-Assad.

Til den tyrkiske avis Cumhuriyet siger Syriens præsident Bashar Al-Assad bl.a.:

“Sandsynligheden for en kurdisk stat i regionen er blevet større. Kurderne i Nordsyrien og Nordirak er nu forenet. Det er et spørgsmål om tid, før der bliver en kurdisk stat.”

Syriens diktator Bashar Al-Assad havde i sommer travlt med at nedkæmpe det stigende oprør, især efter at den var blusset op i Damaskus. Den syriske hær kæmpede derfor intensivt i Damaskus og trak sig ud af dens baser i Kobanê, hvorefter kurderne overtog. Det Demokratiske Enhedsparti (PYD) overtog kontrollen over visse områder i det nordlige Syrien, såsom Efrîn, Kobanê og delvist med Qamislo samt Aleppos overvejende kurdiske distrikter i Sheikh Maqsoud og Ashrafiyeh.

Den militære organisering blandt kurderne i Syrien ses med bekymring af Tyrkiet og dets allierede USA.

En væsentlig kilde til Ankaras bekymring er det kurdiske PYD, der er pro-PKK. Den tyrkiske stat frygter en destabilisering af Syrien der potentielt kan føre til at en pro-PKK-bevægelse får en frizone i de kurdiske områder i Syrien, som grænser op til Tyrkiet og hvorfra de kan angribe Tyrkiet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer