En nylig offentliggjort video af Öcalan vækker opsigt. ”Hvorfor kan jeg ikke arbejde som menig for den tyrkiske stat? Giv mig ordre og så vil jeg gå i gang!” siger Öcalan i videoen. ”Videoen er manipuleret og offentliggøres op til valget for at ødelægge fredsprocessen,” siger kritiker.

I videoen fra 1999 siger Abdullah Öcalan blandt andet:

  • ”Inden for 6 måneder vil jeg få hele PKK til at tjene Tyrkiet” 0:50
  • ”Jeg kan arbejde for staten” 8:29
  • ”Giv mig ordre om at gøre dit og dat: Så vil jeg gøre det!” 9:13
  • ”Hvorfor kan jeg ikke arbejde som menig for den tyrkiske stat?” 9:23
  • ”Jeg fordømmer 90% af (guerillaernes) aktioner” 10:03

Flere kritikere hæfter sig ved, at optagelserne er 15 år gamle og kommer netop nu, en uge inden 15 årsdagen for PKK-lederens tilfangetagelse (15. februar) og en måned inden lokalvalget 30. marts i Tyrkiet.

”Formålet med den meget professionelt manipulerede video er at miskreditere Öcalan i kurdernes og tyrkernes øjne,” skriver den tyrkiske kommentator Oral Çalışlar i avisen Radikal.

Oral Çalışlar mener, at de der har lækket videoen, ønsker at skade fredsprocessen mellem PKK og Tyrkiet. Öcalan opfordrede under kurdernes nytår ”Newroz” i marts 2013 til våbenhvile og bad militante grupper forlade Tyrkiet for at bane vej for fred.

”Dørene åbner sig for en demokratisk proces. Vi er på et stadie, hvor våbnene bør være tavse og politikken må tale,” sagde Öcalan.

Öcalans udtalelse kom efter længere tids forhandlinger mellem PKK og Tyrkiet, der til gengæld for våbenhvile og en tilbagetrækning af PKK-militante skulle sikre Tyrkiets ca. 20 millioner kurdere mere selvbestemmelse og accept af det kurdiske sprog i uddannelse og retssystemet. Siden har processen været sat stand-by.

”Det at Öcalans video kommer frem, er en del af bestemt plan. Nogen ønsker at sætte Öcalan ud af spil og ødelægge hans indflydelse blandt kurdere og/eller splitte den kurdiske bevægelse,” skriver Oral Çalışlar.

Videoen har skabt en diskussion blandt danske kurdere på sociale fora, eksempelvis Facebook, hvor flere åbent skriver, at Öcalan ”sælger kurderne”. Om videoen er manipuleret eller ej, må stå hen i det uvisse. Men det er historisk, at danske kurdere tør debattere Öcalan. For PKK forbyder generelt det at stille spørgsmålstegn ved organisationen og Öcalan.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer