Anklager kræver mellem seks og otte måneders fængsel til Tommy Mørck, der kæmpede med YPG imod IS.

tommy mørck ypg (2)Foto: Privatfoto og Deniz Serinci

Idag var danskeren Tommy Mørck for retten i Aarhus, anklaget som den første for at have opholdt sig i et konfliktområde i Syrien uden tilladelse.

Efter at have stået overfor en dommer og to lægdommere, kræver anklager ubetinget fængsel på mellem seks og otte måneder til Tommy Mørck. Han har opholdt sig i det borgerkrigshærgede land, hvor han kæmpede med det kurdiske Folkets Forsvarsenheder (YPG) mod Islamisk Stat (IS).

YPG er den militære gren af Demokratisk Enhedsparti (PYD) i Syrien, som er søsterorganisation til Kurdistans Arbejderparti (PKK) i Tyrkiet. PKK står på EU’s og NATO’s terrorlister.

39-årige Tommy Mørck vendte i april sidste år hjem til Danmark efter seks måneder i Syrien. Herefter blev han afhørt af politiet, frataget sit pas og sigtet for at tage til den syriske krigszone uden tilladelse.

Efter pasloven fra marts 2015 blev det muligt at inddrage passet fra danske statsborgere, som vurderes at ville deltage i væbnede konflikter i udlandet, fordi man fra politisk hold ønsker at bremse IS-krigere.

Tommy Mørck kalder pasloven ”en fjollet lov” og henviser til, at han har kæmpet mod Vestens fjende, IS.

”Hvorfor skal en dansk regering sige, at jeg ikke må tage til et bestemt sted i Syrien?”

Advokaturchef Jacob Balsgaard Nielsen siger til DR, at det efter hans overbevisning ikke er en formildende omstændighed, at Mørck kæmpede med YPG.

“Jeg forholder mig til den regel, der er. Den går ud på, at man ikke må opholde sig i det område, og det er det, sagen drejer sig om,” siger Jacob Balsgaard Nielsen.

 

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer