Amnesty International har lanceret en “urgent action” for fængslede politikere, aktivister og journalister i Tyrkiet, hvis “liv er i større fare på grund af coronavirus i overfyldte fængsler med dårlig hygiejne”.

Af Deniz B. Serinci

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har lanceret en “urgent action” for fængslede politikere, aktivister og journalister i Tyrkiet i anledning af coronavirus-udbruddet.

”Mens coronavirus har spredt sig i Tyrkiet i et bekymrende tempo, er tusinder af fangeres og fængselsansattes liv i større fare i de overfyldte fængsler, hvor der er dårlig hygiejne,” skriver Amnesty.

Det tyrkiske parlament vedtog i april at løslade en række indsatte på grund af faren fra coronavirus. Men det omfattede ikke politiske fanger samt anholdte journalister.

I en pressemeddelelse henviser Amnesty til den tidligere leder af Folkenes Demokratiske Parti (HDP), Selahattin Demirtaş, forretningsmand og aktivist Osman Kavala samt forfatteren og journalisten Ahmet Altan.

Amnesty henviser til, at Demirtaş i november faldt bevidstløs om i fængslet efter at have lidt af smerter i brystet og havde åndedrætsproblemer.

Demirtaş har siden november 2016 siddet fængslet i Tyrkiet, anklaget for at støtte Kurdistans Arbejderparti (PKK). Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har opfordret Tyrkiet til at løslade Demirtaş. En opfordring, som den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan afviste at følge. I september 2018 idømte en tyrkisk domstol den kurdiske politiker fire år og otte måneders fængsel for at sprede propaganda til fordel for PKK, der betragtes som en terrororganisation af både Tyrkiet og EU.

Derudover skriver menneskerettighedsorganisationen.

“Altan og Kavala er over 60 år og dermed i corona risikogruppen.”

For nyligt kom det frem, at 82 fanger var bekræftede smittede med corona i Silivri-fængslet, mens en fange døde med virussen. Det er i det fængsel, hvor Kavala og Altan sidder bag lås og slå.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer