HDP-politiker Tan undskylder sekterisk hentydning. En større alevi-sunni konflikt i HDP er dermed afværget.

Af Deniz B. Serinci

Under et tv-program sagde Altan Tan, medlem af tyrkisk parlament for Folkenes Demokratiske Parti (HDP):

”Herre Selahattin, jeg er en troende muslim og vi har kun én qibla [bederetning] og det er Kaba [i Mekka]. Sådan en udtalelse er end ikke kommet fra Kemal Kılıçdaroğlu.”

Det vakte vrede hos alevier i Tyrkiet, Tyskland – og Danmark. Alevierne er Tyrkiets største religiøse mindretal og udgør cirka hver fjerde borger i landet. Kılıçdaroğlu er leder af oppositionspartiet CHP og er alevi. Ved at nævne ham, mener alevierne, at Tan kom med en sekterisk hentydning.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har ofte spillet på Kılıçdaroğlus religiøse baggrund, når han har kritiseret denne.

Alevier som Hüseyin Mat, leder af Alevi Unionen i Europa (AABK) og Turan Eser, forfatter, har derefter kritiseret Tan. Begge er de fra den samme alevi-bevægelse, som opstillede Turgut Öker, tidl. leder af AABK, som kandidat for HDP. Öker kom ind i parlamentet ved det tyrkiske parlamentsvalg i søndags. Også Öker har svaret på partifællen Tans ord ved at understrege, at aleviernes ”qibla er mennesket”.

Mat skriver på Facebook:

”Det står klart, at Altan Tan er blevet kandidat for det helt forkerte parti. For HDP er et pluralistisk, fleretnisk, flerkulturel parti, der anser forskelle som en berigelse.”

Altan Tan har efter kritikken undskyldt på Twitter, hvor han skriver:

”Jeg siger, at ’min qibla er mennesket’ og undskylder overfor enhver, der er blevet såret.”

Tan er kendt for at være en stærkt troende muslim. Til Jiyan.dk har han tidligere sagt følgende om bl.a. alevier:

“Jeg vil have 100 procent religionsfrihed for mindretal. Alle bør være i stand til at leve, som de ønsker. Alevier…skal have religionsfrihed, og vi skal også respektere de verdslige folks måde at leve på.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer