”Det er forkert og udemokratisk af PYD at regere alene, uden at tillade andre. Men PDKs politik med at grave grøfter i Rojava for at isolere og straffe PYD er også forkert. Det bidrager kun til at skabe mere konfrontation mellem kurderne,” siger Altan Tan fra HDP.

Medlemmer af Kurdistans Demokratiske Parti-Syrien (PDK-S) er blevet arresteret af PYD (Demokratisk Enhedsparti) med den begrundelse, at de ulovligt forsøgte at danne deres egen hær.

Hemin Hawrami, udenrigsansvarlig for ​​Kurdistans Demokratiske Parti (PDK) kritiserede PYD for at udelukke andre kurdiske grupper og anholde kritikere.

“Det at man ikke tillader andre er imod demokrati. Det er samtidig imod de syriske kurderes nationale ønsker og det er i fjendens interesse,” siger Hawrami.

Det har trods gentagne henvendelser til PYD ikke været muligt at få en kommentar fra det syrisk-kurdiske parti.

Men Ibrahim Ibrahim, medlem af PYDs Mediaudvalg, fortalte i et interview Ara News, at hans parti ikke modsætter sig eller udelukker andre partier i at tage del i selvstyreadministration ledet af PYD. Han siger, at kritikerne arbejder mod PYD.

”PYD er væsentlige uenig med PDK-S, fordi de ønsker at præsentere sig selv som et alternativ til vores nationale og politiske projekt,” siger Ibrahim Ibrahim.

Ifølge Ibrahim Ibrahim kan PDK-S bare slutte sig til Folkets Beskyttelsesenheder (YPG) – ledet af PYD – for at undgå en eventuel kurdisk-kurdisk borgerkrig.

Altan Tan, medlem af tyrkiske parlament for Folkets Demokratiske Parti (HDP), er uenig.

“Det er kun naturligt, at et parti vil forsøge at blive et alternativ til det regerende parti. I et demokrati skal der være forskellige stemmer,” siger Tan i et interview med Rudaw og understreger, at han taler for sig selv og ikke sit parti. Samtidig tilføjer han:

”Hvorfor skulle PDK-S blive en del af YPG, sådan som Ibrahim Ibrahim foreslår? At tænke ”Kun jeg skal have en militærstyrke, mens ingen andre skal” er en forkert mentalitet.”

Samtidig fortsætter spændingerne mellem PDK og PYD over gravning af grøfter på grænsen mellem Irakisk Kurdistan og Rojava. Grøfteprojektet er blevet kritiseret af PYD og dets tilknyttede PKK, der beskylder PDK for at grave grøfter som en tjeneste til Tyrkiet og for at isolere de syriske kurdere.

Hemin Hawrami siger, at grøfterne er en sikkerhedszone for at stoppe terroristerne fra at snige over grænsen.

”Kurdistan-regionen i Irak beskytter sin sikkerhed og tager sine forholdsregler. Terroristgrupper har været i grænseområdet, hvor vi graver grøfter,” siger Hawrami med henvisning til 29. september 2013-selvmordsangrebet i Hewlêr. Gerningsmændene kom fra Syrien.

Altan Tan er kritisk overfor begge parter og mener, at formålet med grøfterne er at isolere Rojava og straffe PYD for sin politik med at udelukke PDK-S og andre parter.

“Hawramis ord er politiske. Det skal han jo sige. Hvis du graver grøfter, skaber det blot mere konfrontation mellem kurderne. Det er forkert af PYD at regere alene, uden at involvere andre, men PDKs politik med at isolere og straffe PYD og Rojava er også forkert,” siger Tan.

Læs mere på BASNEWS

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer