Tv-vært antydede, at alevier dyrker sex med hinanden på tværs af alder og slægtsbånd. Alevier protesterer og kræver forklaring. Tv-værten selv, Mehmet Ali Erbil, har undskyldt. 

Tilhængere af trosretningen Alevi protesterer mod den tyrkiske tv-vært Mehmet Ali Erbil, efter at denne har spurgt: ”leger vi, at lysene er slukket her?” (”Mum söndü mü yapıyoruz burada?”).

”Mum söndü” er en hentydning til et gammelt rygte om alevier, hvor de siges at have seksuelt omgang med hinanden på tværs af alder og slægtsbånd.

Mehmet Ali Erbil kom med de kontroversielle udtalelser under den tyrkiske udgave af Lykkehjulet.

Efterfølgende har alevier i Tyrkiet, hvor der alt afhængig af kilder eksisterer mellem 10 og 30 millioner alevier, samlet sig foran tv-bygningen, der står bag Lykkehjulet og protesteret.

Lederen af Alevi Forbundet i Tyrkiet, Ali Balkiz fordømmer Mehmet Ali Erbil.

”Han har ingen ret til at sige sådan noget. Det er reaktionære udtalelser i en moderne tid,” siger alevi-formanden og henviser til, at mange grupper i det tyrkiske samfund, sunnier og sekularister har fordømt Mehmet Ali Erbil’s udtalelser.

Mehmet Ali Erbil undskylder
Hovedpersonen selv, tv-værten Mehmet Ali Erbil undskylder og forklarer affæren med at de medarbejdere, der forberedte programmet har fejlet.

”Jeg undskylder. Jeg har flere alevi-venner og det kunne ikke falde mig ind at fornærme dem.”

Alevier går ikke i moské som sunni- og shiamuslimer, men holder en gudstjeneste i en forsamling ved navn ”Cem”. Her prædiker en alevi præst, ‘Dede/Pîr’ og ikke en imam, for mænd og kvinder i fællesskab.

I århundreder har det udløst muslimsk kritik af alevier. Samtidig har der verseret rygter om, at alevier i Cem har umoralsk omgang med hinanden uanset alder og slægtsbånd.

Omkring 5.000 borgere i Danmark er alevier. De er blandede tyrkere og kurdere og bor især i Århus, Ringsted, Hedensted, Odense og København. 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer