Mange alevier dropper CHP ved tyrkisk parlamentsvalg 7. juni. Men der er også intern uenighed.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Den største alevi-organisation i Europa, ​Alevi Unionen i Europa (AABK) har efter et møde i Frankfurt besluttet at pege på Folkenes Demokratiske Parti (HDP) ved det tyrkiske parlamentsvalg 7. juni.

Lederen af unionen, Turgut Öker, siger at de hermed indgår et strategisk samarbejde med HDP:

”Alevierne må slippe af med deres undertrykkelse og den tyrkiske-islam syntese må erstattes med et multietnisk og -kulturelt samfund. Derfor har vi indset, at der et strategisk fællesskab mellem alevierne og HDP.”

Også Veliyettin Ulusoy, der af mange alevier anses for en åndelig leder, siger under et interview med DIHA Agency, at det kun ”er naturligt, at alevierne hælder mod HDP.”

”Hvis Selahattin Demirtas (leder af HDP, red.) kan sige ”værsgo og kom her” til et samfund, der er blevet marginaliseret, er det kun naturligt, at det samfund vil vende blikket mod HDP.”

Alevierne i Tyrkiet udgør 10 til 20 procent af den samlede befolkning, og er blandede kurdere og tyrkere. Et flertal af dem har i generationer stemt på Det Republikanske Folkeparti (CHP), stiftet af landsfaderen Kemal Atatürk.

Men alevierne har samtidig kritiseret partiet for enten at have forbudt alevi-bedesteder eller ikke at have støttet dem i deres krav. De kræver deres bedesteder, Cem-husene, anerkendt af staten og ønsker Departementet for Religiøse Anliggende (Diyanet) nedlagt.

Således siger Ulusoy til DIHA:

“Vi bidrog meget til Republikken. Vi stolede på den og gav alt. Men Republikken gav os ikke det, vi havde håbet på. Tværtimod blev vores bedesteder lukket og der kom forbud.”

Trods støtten til HDP fra AABK, er der også kritiske røster blandt alevierne.

Lederen af Pir Sultan Abdal Kultur Forening, Murtaza Demir mener, at alevierne i stedet skulle satse på en alliance med ”den tyrkiske venstrefløj”.

”Hvis alevierne udelukkende allierer sig med den kurdiske politiske gruppe, skader de deres image. De bør ikke danne en alliance med den kurdiske venstrefløj, men med Tyrkiets venstrefløj,” mener Demir.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer