En gruppe alevier demonstrerede i fredags foran den tyrkiske ambassade i København i vrede mod, at gerningsmændene bag Sivas-massakren går fri.

Politiet var mødt talstærkt op, da alevier og nogle sunnimuslimer fra hele Danmark demonstrerede i cirka 2 timer foran Tyrkiets ambassade i København i fredags.

Deltagerne bar bannere som ”Taliban Tayyip, skam dig”, ”AKP får en ende, men det gør Sivas-sagen ikke” og billeder af de 33 alevier, der blev brændt i 1993 af islamister.

Alevi Forbundets formand i Danmark, Çağdaş Sağlıcak og bestyrelsesmedlem Turan Meriç holdt et 10 minutter langt møde med ambassaden. Den tyrkiske ambassadør Dibek skulle ifølge Sağlıcak og Meriç have udtrykt forståelse for aleviernes vrede og håbet på, at sagen vil blive genoptaget.

De, der var skyld i 33 aleviers død i Sivas i 1993 kan ikke sagsøges, fordi sagen er blevet juridisk forældet.

Under Pir Sultan Abdal-festivalen i sommer 1993 var over 30 alevi-intellektuelle samlet på hotel Madimak i byen Sivas i det østlige Tyrkiet. Men blandt de inviterede var også den ateistiske forfatter Aziz Nesin. Byens islamister anså det for en stor provokation, da Nesin havde oversat Salman Rushdie’s bog ”De sataniske vers” til tyrkisk. En bog der bragte Rushdie en dødsdom fra Iran på grund dens islamkritiske indhold.

En gruppe radikale islamister, der opfordrede til sharia og ”død over de vantro” samledes omkring Hotel Madimak og satte ild til hotellet. Aziz Nesin blev reddet af sikkerhedsstyrker, men de øvrige intellektuelle og festivalens deltagere blev dræbt. Sikkerhedsstyrker blev efterfølgende kritiseret for ikke at gribe ind. Alevierne fik hvad, de siden har mindet som ”de 33 martyrer”.

Omkring 4.000 borgere i Danmark er alevier. De er blandede tyrkere og kurdere og bor især i Århus, Ringsted, Hedensted, Odense og København.

Alevisme er en tro med elementer fra islam og de østlige religioner shamanisme og zarathustrisme. Alevisme er grundlagt af guruen Hadj Bektash i det 12. århundrede. De dyrker imam Ali, som var fætter til den islamiske profet Muhammed.

Alevierne lægger mindre vægt på Koranen og overholder ikke nogle af sunni- og shiaislams fem søjler. Alevierne tager ikke i moské, men i cem. Alevierne faster ikke under Ramadanen. I stedet faster de senere, i måneden Muharrem.

Sivas-sagen

SF’er: Mordere går fri, mens journalister fængsles

Hvad skete der i Sivas i 1993?

Sivas-massakrens gerningsmænd går fri

Alevi-massakrerne efter 70’erne

”Jeg vil ikke dø i Sivas”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer