I byen Sürgü, Malatya har fascister angrebet huse tilhørende det religiøse mindretal alevierne og råbt slagord som “Sürgü skal blive gravplads for alevier og kurdere”

Vinduer tilhørende alevierne i Sürgü er blevet smadret. Striden startede da en gruppe ikke-alevier højlydt spillede trommer i aleviernes bydel for at markere at Ramadan-fasten var ovre. Derefter samlede 1000 mennesker sig i alevi-bydelen og begyndte at gå til angreb på deres huse.

I starten gjorde tyrkisk politi ikke noget, men derefter skilte de parterne ad.

Alevierne frygter massakrer, som det skete i Maras i 1978, Corum i 1980 og Sivas i 1993, hvor hundredvis af alevierne i alt blev dræbt af islamister og nationalister.

Alevisme er en uortodoks tro med elementer fra islam og de østlige religioner shamanisme og zarathustrisme. Alevisme er grundlagt af guruen Hadj Bektash i det 12. århundrede. De dyrker imam Ali, som var fætter til den islamiske profet Muhammed.

Alevierne lægger mindre vægt på Koranen og overholder ikke nogle af islams fem søjler, som foreskrevet i sunni- og shiaislam.  Alevierne tager ikke i moské, de tager ikke til Mekka og de beder ikke på den muslimske måde. Alevierne faster ikke under Ramadanen. I stedet faster de senere, i måneden Muharrem.

Hvem er alevierne? læs her

Læs også: Alevi-massakrerne efter 70’erne

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer