Turgut Öker, formand for Europas Alevi Konføderation (AABK), er gået af for at stille op for Folkenes Demokratiske Parti (HDP) ved det tyrkiske parlamentsvalg 7. juni.

“Det er meget passende, at HDP og alevierne indgår en alliance. (Tyrkiets Præsident, red.) Erdogan er aleviernes hovedfjende. Det står klart, hvem der har ydet en stor indsats mod Islamisk Stat,” siger Öker til den tyrkiske presse.

AABK har ofte beskyldt præsident Erdogan for at ville undergrave landets sekulære fundament og islamisere Tyrkiet.

Indtil nu har Öker, der er etnisk tyrker, boet i Tyskland, hvor han ledede den største Alevi-organisation AABK siden 2002. AABK har 14 forbund og 264 foreninger i Europa. I Tyrkiet udgør alevierne cirka 10-20 procent af landets befolkning. Desuden bor hundredtusindvis af alevier i Europa, især Tyskland. Et flertal af dem har i generationer stemt på Det Republikanske Folkeparti (CHP), stiftet af landsfaderen Kemal Atatürk.

Ifølge Öker kræver alevierne deres bedesteder, Cem-husene, anerkendt af staten og ønsker Departementet for Religiøse Anliggende (Diyanet) nedlagt, fordi det kun tjener sunni-islam. Noget som HDP støtter dem i, mens CHP ikke gør.

“Vores primære mål er, at Diyanet bliver afskaffet. Men CHP støtter ikke denne ide,” siger Öker .

HDP har en kvote for alevi personer i dets valglister. Det har CHP ikke.

“CHP er derimod 50 år bagude på dette punkt,” lyder det fra Öker.

Ikke alle alevier er enig med Öker. Formanden for Tahtaci Alevi Foreningen i Tyrkiet, Yolcu Bilginc siger til den tyrkiske presse, at Öker langtfra repræsenterer alle alevier. Tahtaci Foreningen vil som samfund altid vise respekt for “Kemal Atatürk, og vil aldrig have at gøre med organisationer, der ikke har denne respekt.” HDP anses i den tyrkiske offentlighed for at være en lovlig forlængelse af Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på Tyrkiets, EUs og Natos terrorlister.

“HDP handler mere om kurdisk nationalisme end om alevisme. Derfor har vi aldrig overvejet at stemme på HDP,” siger Bilginc.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer