“De lokale mennesker på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet tror, at al-Qaeda er beskyttet af den tyrkiske stat,” beretter medlem af Tyrkiets menneskerettighedsforening.

Arkivfoto af Öztürk Türkdogan

Al-Qaeda-grupper leder krigen i Syrien fra det sydøstlige Tyrkiet/Nordkurdistan, siger bekymrede beboere og pårørende til rekrutter. Det skriver avisen Rudaw.

Kilderne siger, at islamistiske grupper tilknyttet al-Qaeda sender unge rekrutter til ”hellig krig” i Syrien i samarbejde med visse islamistiske og politiske partier i Tyrkiet.

Der er tale om mænd fra islamistiske grupper i provinserne Antep, Adıyaman, Bingol, Batman, Urfa , Diyarbakir og Bitlis, der alle er kurdisk-dominerede.

“Al-Qaeda er en plage for hele verden,” siger Cemal Babaoglu, leder af IHD, Tyrkiets Menneskerettighedsforening i Urfa til Rudaw.

“Vi tog til byen Ceylanpınar på den syriske grænse. De lokale mennesker tror, at al-Qaeda er beskyttet af den tyrkiske stat. De siger, de er absolut sikre,” siger Babaoglu.

IHDs formand Öztürk Türkdogan siger, at kurdiske unge sendes til Syrien med den tyrkiske efterretningstjenestes viden.

“Vi har nogle registrerede klager over, at ulovlige og radikale islamistiske organisationer organiserer unge i religionens navn, og tager dem til Syrien. Det er indlysende, at disse grupper rekrutterer soldater til borgerkrigen i Syrien, så vi er chokeret over, at politiet og efterretningstjenesterne overser disse organisationers aktiviteter,” siger Türkdogan til Rudaw.

Læs mere på RUDAW

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer