Af Deniz Berxwedan Serinci

Tyrkiet-ekspert Daniella Kuzmanovic fra Københavns Universitet fortæller, at den tyrkiske AKP-regering har gjort op med den traditionelle, tyrkiske nationalisme, kendt som kemalisme.

“AKP og det proislamiske miljø i Tyrkiet har valgt at tage et opgør med den dominerende forståelse af multikulturalisme, nemlig at multikulturalisme var farligt og en trussel mod republikken,“ siger hun  og fortæller, at AKP trækker på historiske erfaringer fra Osmannerrigets tid, hvor Tyrkiet – ifølge AKP-kredse – opnåede storhed blandt andet ved hjælp af multikulturalisme.

“Og det er også det, der skal bære Tyrkiet igennem som regional storaktør. Det at man har en multikulturel fundament bliver ophøjet til noget positivt.”

Her mener Daniella Kuzmanovic, at AKP er meget forskelligt fra nationalisterne og militæret.

“Frem for at skrive multikulturalismen ud af historien, som kemalisterne gjorde, da de skabte Tyrkiet i 1923, til fordel for en homogen nation, hvad der ikke er rigtigt. Og der adskiller AKP sig væsentligt fra fx det tyrkiske nationalistparti MHP.”

På den baggrund tager AKP samtidig et opgør med det magtfulde tyrkiske militær, fortæller Tyrkiet-kenderen.

“AKPs politik er et opgør med militæret, fordi militæret traditionelt har set multikultur som en trussel, hvorimod AKP mere vil læne sig op af den osmanniske model, hvor multikulturalisme blev set som noget positivt,” siger Daniella Kuzmanovic.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer