HDP’s medformand Selahattin Demirtaş kritiserer regeringspartiet AKP’s tilgang til Mosul-offensiven: “I bør rense Antep for IS først.”

Folkets Demokratiske Parti (HDP) holdt et gruppemøde i det tyrkiske parlament. Her kritiserede Selahattin Demirtaş Tyrkiet for at have støttet islamistiske grupper Jabhat al-Nusra (Nu Jabhat Fath al-Sham) og Islamisk Stat (IS).

Demirtaş understregede, at Tyrkiet ønskede mere indflydelse i Syrien og Irak, hvis det havde allieret sig med kurdiske Demokratisk Enhedsparti (PYD) og Kurdistans Arbejderparti (PKK).

“Dermed ville Tyrkiet også have vundet mere tillid blandt sine egne 20 millioner kurdiske borgere og skabt stabilitet i regionen.”

Ifølge HDP-politikeren, handler Tyrkiets deltagelse i Mosul-offensiven om at manipulere offentligheden. Tyrkiet bør starte med at fjerne IS-elementer fra Gaziantep, “før vi taler om at bekæmpe IS i Mosul.”

Den tyrkiske regering har tidligere afvist at have støttet IS. Internationale analytikere er dog enige om, at IS-krigere i et vist omfang fra 2012 til ’15 ofte har kunne krydse grænsen ind fra Tyrkiet til Syrien uden at blive stoppet.

I maj skrev den tyrkiske ambassade i København til Jiyan.dk således om forholdet til IS:

“Spekulationer og påstande om, at Tyrkiet ikke gør nok for at forhindre strømmen af fremmede terrorister er ikke kun falske, men også absurde. Udover at kæmpe mod Daesh (IS, red.), træffes alle nødvendige foranstaltninger for at forhindre tredjelandsstatsborgere i at rejse til konfliktzonen i Syrien og Irak.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer