Hjemvendte Syrienskrigere, der har holdt ezidi-slaver skal straffes hårdt, mener Yildiz Akdogan (S).

Søndag den 3. august 2014 står indprentet i bevidstheden hos socialdemokraten Yildiz Akdogan. Den dag flygtede titusinder af det forfulgte ezidi-mindretals medlemmer op på Shingal-bjerget. De var jaget af Islamisk Stat (IS). Hundredvis af dem bukkede under for den bagende sol i 45 graders varme uden tilstrækkelig vand og mad og døde. Tusinder blev kidnappet og solgt som sexslaver.

”Det gjorde virkelig ondt og berørte mig dybt,” husker socialdemokraten. ”Jeg skulle virkelig presse mig selv for ikke at fælde en tåre, når IS massakrerede sådan en sårbar minoritet.”

Efterfølgende arrangerede Yildiz Akdogan to møder på Christiansborgs Udenrigsudvalg, heriblandt med Ezidi Kulturforening og den 21-årige kvinde Lamia Bashar. Sidstnævnte så IS dræbe sin far og brødre. Hun blev solgt flere gange af IS. Senere blev Lamia Bashar såret i ansigtet, da hun flygtede fra jihadisterne.

”Det har været vigtigt for mig at formidle denne forfærdelige tragedie i Folketinget,” siger Yildiz Akdogan. “Jeg vil til enhver tid bakke op om ezidierne. Efter mødet med Lamia kom flere politikere og sagde, at de var chokerede over de grusomme ting, som Lamia berettede om.”

Vores naboland Tyskland har taget imod over 1000 ezidi-kvinder og børn for at psykologbehandle dem. Yildiz Akdogan siger, at hun ”personligt gerne så, at Danmark gjorde det samme som tyskerne og psykologbehandlede dem heroppe.”

”Men der var ikke flertal for det dengang. Men hvem ved, måske kan der komme et flertal efter valget.”

DR: Dansker holdt mindst to sexslaver

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste har 150 personer fra Danmark siden 2012 taget til Syrien og Irak for at deltage i den væbnede konflikt. De har primært tilsluttet sig IS. En af de højest placerede danskere i IS er Basil Hassan, som ifølge politiet forsøgte at dræbe islamkritikeren Lars Hedegaard i 2013.

Ifølge DR holdt Basil Hassan mindst to ezidi-kvinder som slaver, nemlig Nidal Ali Ismael og Layla Talou. ”Jeg tog dig jo til kone, selvom du var krigsfange,” siger en stemme, der angiveligvis tilhører Basil Hassan, til Layla Talou.

”Det løber mig koldt ned ad ryggen, at en person overhovedet kan have sympati for en modbydelig organisation som IS og holde slaver,” siger Yildiz Akdogan. ”De burde have en hård straf, når og hvis de vender tilbage til Danmark.”

En tredjedel af de 150 danske Syriensfarere er ifølge PET vendt tilbage til Danmark. Det er uvist om Basil Hassan stadig lever.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer