Erdogan har ingen effektiv opposition imod sig. Desuden har han medvind fra lokalvalgene i marts, hvor AKP vandt, forklarer Yildiz Akdogan, der er kritisk overfor den tyrkiske premierminister.

I dag finder præsidentvalget i Tyrkiet sted.

Tre kandidater vil gå efter præsidentposten; Selahattin Demirtas, der repræsenterer Folkenes Demokratiske Parti (HDP) premierminister Tayyip Erdogan fra det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP) og Ekmeleddin Ihsanoglu, en akademiker og og tidligere leder af Organisationen for Islamisk Samarbejde (OIC).

Efter to perioder som premierminister, går Erdogan nu efter præsidentposten. Hans største konkurrent, Ihsanoglu, er officielt udpeget af de to største tyrkiske oppositionspartier, Det Republikanske Folkeparti (CHP) og Nationalistiske Aktionsparti (MHP).

Yildiz Akdogan er socialdemokratisk politiker, men derudover bruges hun også ofte som Tyrkiet-ekspert. I den sammenhæng kommer hun med sit bud på, hvorfor Erdogan – igen – vinder, selvom hun understreger, at hun ikke selv støtter den nuværende tyrkiske premierminister. Tværtimod er hun kritisk overfor Erdogans håndtering af kritiske medier og protesterne under Gezi-optøjerne i 2013.

”Erdogan kommer sandsynligvis til at få flest stemmer i dag, af flere grunde,” siger hun og uddyber:

”For det først er han et velkendt ansigt, modsat den vigtigste konkurrent Ihsanoglu, der er en diplomat med en begrænset indenrigspolitisk profil.”

Derudover fik Erdogan også medvind i de lokale valg i landet i marts måned, da AKP vandt. Desuden spiller økonomien en stor rolle.

Ingen effektiv opposition til Erdogan

Under Erdogans regeringstid er det gået bedre med økonomien, veje og broer er blevet bygget, infrastruktur er forbedret. Desuden har tyrkerne elektricitet, rindende vand og skraldespanden tømmes.

“Det er noget folk lægger mærke til,” siger hun og understreger: ”Omvendt har Erdogan været ved magten i 12 år, så selvfølgelig skal der bygges veje og broer.”

En anden årsag til Erdogans succes er fraværet af en effektiv opposition.

Ifølge Akdogan har det største oppositionsparti CHP det meget svært, dels under tidligere formand Deniz Baykal, der måtte gå af efter en sexvideoskandale i 2010, dels under den nuværende formand Kemal Kılıçdaroğlu, der ikke har fået den nødvendige interne opbakning til at realisere sine ambitioner.

“CHP oplever en identitetskrise, hvor det er splittet på spørgsmål som sekularisme, nationalisme og minoriteter.”

Desuden tiltrækker AKP konservative stemmer fra kurderne.

“Erdogan har været god til at spille på konservative værdier, som også appellerer til konservative miljøer blandt kurdere,” forklarer Akdogan.

Ifølge Tyrkiet-eksperten har den prokurdiske kandidat Demirtas, som hun betegner som ”en på mange måder sympatisk politiker, ikke samme mulighed for at nå så bredt som Erdogan, da han er meget kendt i den kurdiske del af Tyrkiet, men ikke så kendt i det vestlige Tyrkiet.

“Mange kender ikke Demirtas i den bredere tyrkiske offentlighed. Dem, der kender ham, kender ham som en, der kun koncentrerer sig om kurderne.”

Hvis der bliver en anden runde af valget, vil det sandsynligvis være mellem Erdogan og Ihsanoglu. Den anden runde bliver i så fald 24. august.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer