“Mange af ISIS’ terrorister er europæiske borgere. EU er forpligtet til at stoppe terrorister fra deres egne lande og støtte os med våben mod ISIS,” siger Kurdistans repræsentant i Bruxelles, Dellawar Ajgeiy.

Af Deniz Serinci

Den franske udenrigsminister Laurent Fabius opfordrer Den Europæiske Union (EU) til at støtte den kurdiske regionale regering (KRG) med våben mod Den islamiske stat i Irak og Syrien (ISIS).

Fabius har sendt et brev til EU-chefen Catherine Ashton med et ønske om at gribe ind og støtte kurderne med “våben og ammunition, der ville give dem mulighed for at konfrontere og besejre ISIS.”

“Der er en tydelig ubalance mellem denne forfærdelige gruppe, der har avancerede våben og de ​​kurdiske Peshmerga, der er modig, men ikke har disse våben,” siger Fabius til franske Info Radio og tilføjer:

“Det er meget dejligt, at vi i de vestlige lande har sommerferie lige nu, men folk dør, og vi er nødt til at komme hjem fra ferie.”

Dellawar Ajgeiy, KRG repræsentant i EUs hovedstad Bruxelles, oplyser, at EU faktisk er på ferie og under normale omstændigheder ville mødes i slutningen af ​​august. Men på grund af situationen i det nordlige Irak/Kurdistan, har Frankrig anmodet om et ekstraordinært møde. I næste mødes uge EU udenrigsministre så for at drøfte mulig våbenstøtte til KRG.

“Det er afgørende, at vi får våben til krigen mod ISIS, som ikke kun er vores krig, men hele verdens krig mod terror,” siger Ajgeiy.

Det menes, at flere europæiske lande er tilbageholdende med at engagere sig for meget i Irak efter den amerikanskledede invasion af landet i 2003, der førte til store tab hos flere vestlige landes soldater. Men kurderne kræver ikke direkte europæisk engagement, understreger Ajgeiy.

“Vi forventer ikke, at europæerne sender deres sønner. Vi har Peshmerga til at håndtere problemet, men vi har brug for våben, så vi kan forsvare minoriteter og flygtninge,” siger han.

Han oplyser, at mange af de militante fra ISIS ofte er islamister fra europæiske lande.

“Mange af dem er europæiske borgere. EU er forpligtet sig til at stoppe terrorister fra deres egne lande.”

Han skønner, at EU-landene ikke ville være imod våben støtte til KRG.

Saliha Fette, lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet Danmark, har boet i Irak under den tidligere Saddam Husseins tid, hvor hun studerede. Selv om hun generelt ikke er for våbenstøtte og krig, vurderer hun, at “Ezidisme snart vil være død i Irak”, hvis der ikke gribes ind.

“Engang fandtes en af Mellemøstens største jødiske samfund i Irak. I dag er de væk. Ezidierne er nutidens jøder,” siger hun og tilføjer:

“Selv under Saddam Husseins tyranni, havde ezidierne det bedre end under ISIS. De havde ingen politisk frihed under Saddam, men de blev ikke anset for vantro og tvunget til at konvertere til islam.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer