EU-politikere lover at støtte peshmerga mere efter kemiske angreb. ”Men ord er ikke nok,” siger KRGs repræsentant i Bruxelles, Dellawar Ajgeiy.

Af Deniz Serinci

En del europæiske politikere foreslår at øge støtten til det regionale kurdiske selvstyre i Irak (KRG) efter at IS har angrebet dets styrker, peshmerga, med kemiske våben. Men EU og Vesten må handle fremfor blot at snakke. Det mener Dellawar Ajgeiy, KRGs repræsentant i Bruxelles.

Politikere som Struan Stevenson, Charles Tannock, Jean Lambert, Søren Espersen, Nikolaj Villumsen, Anna-Lena Sorenson, der alle er medlemmer af nationale forsamlinger eller Europa Parlamentet, har foreslået at støtte peshmerga mere. Eksempelvis med gasmasker, bedre beskyttelsesudstyr og våben.

Stevenson siger, at Vesten bør bevæbne peshmerga.

“Den irakiske hær fungerer ikke, de er dårligt uddannede og ødelagt efter mange års korruption,” siger Stevenson. “Kun peshmerga kan besejre IS og det er grunden til, at IS er bange for dem og tyr til kemiske angreb for at bremse dem.”

Ajgeiy udtrykker glæde over støtten fra politikerne, men siger at det ”ikke er nok.”

”Politikerne bør ikke kun vise sympati med os, men handle i praksis,” siger Ajgeiy til det kurdiske medie Rûdaw.

“De kemiske angreb er bevis på, at vi kan forvente alt fra IS, at alt er muligt.”

Han tilføjer:

“Vi kæmper mod IS på vegne af den frie verden og håber, at de vil støtte os mere.”

Sennepsgas er blevet klassificeret som en form for kemisk krigsførelse. Gassen blev opfundet under Første Verdenskrig og blev forbudt efter en international traktat i 1993.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer