LICE: Tyrkisk minister: ”Vi bygger militærkontrolposter af sikkerhedshensyn.” Historiker Ahmet Alis: ”PKK har i et år ikke formået at sætte fokus på problemet med kontrolposterne. Det prøver de på nu. Samtidig prøver de at skabe en dagsorden op til præsidentvalget i august.”

Ahmet Alis, en historiker fra Bogazici Universitet, mener ikke, at protesterne i Lice, hvor unge aktivister har spærret veje og gravet grøfter, er opstået spontant. Snarere er de organiseret af Kurdistans Arbejderparti (PKK) for at mobilisere folk forud for det tyrkiske præsidentvalg i august i år.

“Det er ikke folkelige protester. PKK forsøger at styrke deres position forud for valget, ved at skabe en dagsorden og holde sig i live,” siger Alis til Jiyan.dk.

For over et år siden, startede Kurdistans Arbejderparti (PKK) og Tyrkiets en fredsproces for at afslutte en blodig krig, der har dræbt mere end 40.000 mennesker i en 30-årig konflikt.

Ifølge IHD, menneskerettighedsforeningen i Tyrkiet, er der, på trods af fredsprocessen inden for det seneste år er blevet bygget 341 nye militære kontrolposter samt indsat 2000 nye landsbyvagter. Det er paramilitære, der er finansieret af den tyrkiske stat til at bekæmpe PKK.

PKK forsøger at fokusere på den tyrkiske stats handlinger under fredsprocessen.

“Mange føler ikke, at fredsprocessen har skabt nogle reelle resultater. I stedet er opførelsen af ​​militære stationer blevet forøget overalt. PKK har i et år ikke formået at gøre verden opmærksom på problemet. Det prøver de så på nu,” siger han til Jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer