I Aarhus har nogle personer sultestrejket i et par dage i protest mod det iranske præstestyres hængning af kurdiske aktivister.

En lille gruppe danske kurdere har sultestrejket mod Irans henrettelser af aktivister i landet. På det seneste har Iran hængt mindst 3 kurdere og i protest mod det har en gruppe i Aarhus slået et telt op foran byens Rådhusplads.

Med bannere som ”Stop henrettelserne, frihed til politiske fanger” har de vist deres vrede og fået støtte fra Enhedslisten. Maria Sloth og Nikolaj Villumsen fra partiet har ved demonstrationer i byen vist deres solidaritet.

I marts i år konkluderede FN’s særlige Iran-observatør Ahmed Shaheed, at hundredvis af mennesker årligt bliver hængt i Iran, ofte uden en fair rettergang. Siden Iran fik en ny præsident, Hassan Rouhani, der blev beskrevet som værende mere moderat end sine forgængere, har henrettelserne fortsat.

På det sidste er kurderne Habibullah Gulperipur, İsmaili Mamedi og Şêrko Mearifî blevet hængt i Iran for ”medlemskab af ulovlige organisationer”, PJAK og ”Moharebeh”, det vil sige ”fjendskab mod Gud”. 

PJAK (Partiet for Frit Kurdistan) har i flere år ført væbnet kamp mod Iran og anses for at være en del af PKK, der står på EU’s og USA’s terrorliste.

Yderligere 25 kurdere venter på at blive hængt. Her er listen:

Hebîbûlla Letîfî, Samî Husênî, Cemal Mihemedî, Rustem Erkiya, Mistefa Selîmî, Enwer Rostemî, Îrec Mihemedî, Mihemed Emîn Agûşî, Ehmed Pûladxanî, Hesen Tale’î, Ezîz Mihemedizade, Ebdûlah Sirurî, Reşîd Axkendî, Loqman Muradi, Zanyar Muradi, Bextiyar Mimari, Sirwan Nijwarî, Hoşeng Rezayî, Simko Xurşîdî, Saman Nesîmî, Mensûr Arwend, Sîrwan Nejad, Hebîb Eşrafî, Elî Eşrafî og Îbrahîm Îsapûr.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer