”Hvis Sivas-massakrens sande ansigt var kommet frem, så havde ingen af de efterfølgende massakrer fundet sted,” siger Alevi-foreningsleder.
Alevier i Tyrkiet kræver retfærdighed på det 24. år for massakren på over 30 alevier i byen Sivas.
Gani Kaplan, leder af Pir Sultan Kulturforening, siger til avisen Evrensel:
”Hvis Sivas-massakrens sande ansigt var kommet frem, så havde ingen af de efterfølgende massakrer fundet sted. Sivas-massakrens mørke sider er stadig omgærdet af mystik og staten gør ikke noget i forhold til det.”
Ifølge Kaplan mærker alevierne stadig konsekvenser af det manglende retsopgør. Sidste sommer blev Tyrkiet ramt af et mislykket kupforsøg. Over 100.000 mennesker blev efterfølgende udrenset fra deres arbejdspladser og cirka 34.000 anholdt, fordi de blev beskyldt for at have haft en finger med i kupforsøget. Kaplan siger, at flere af de udrensede er alevier.
”Hvor mange har siden fået arbejde i det offentlige og hvor mange af dem er alevier? Se på dem, der blev fyret; der er hundredvis af alevier iblandt dem.”
Den 2. juli 1993 var 30 intellektuelle, primært alevier, indespærret på hotel Madımak i byen Sivas i det østlige Tyrkiet. De kunne ikke komme ud, fordi hotellet var omringet af en vred menneskemængde på mange tusinder – ifølge nogle kilder 15.000 – der opfordrede til indførelsen af sharia-lov i Tyrkiet og råbte ”Sivas skal blive en gravplads for sataniske Aziz!”
Menneskemængden henviste til Aziz Nesin, en kendt ateistisk satiriker og islamkritiker. Sivas’ islamister anså Nesins tilstedeværelse for en stor provokation. Begæret flød over, da Nesin forinden i avisen Aydinlik offentliggjorte uddrag af den indiske forfatter Salman Rushdie’s bog ”De sataniske vers” på tyrkisk. En bog der bragte Rushdie en dødsdom fra Iran på grund af dens islamkritiske indhold, hvor den gør grin med profeten Muhammed, og som også var forbudt i Tyrkiet.
Inde på hotellet ringede Nesin desperat til vicepremierminister Erdal Inönü, der lovede at kigge på sagen i samarbejde med byens myndigheder. Timerne gik og hjælpen udeblev. Sikkerhedsstyrker greb ikke ind. Sådan fortsatte det i næste 8 timer.
Nogen personer fra menneskemængden satte herefter ild til hotellet. Brandvæsenet kom omsider. Nesin, islamisternes mest kendte mål, kom ud af hotellet gennem en stige. Pludselig genkendte nogen fra menneskemængden ham og forsøgte at lynche ham. Nesin blev dog reddet af sikkerhedsstyrker. Det gjorde mange af de øvrige personer på hotellet dog ikke. Mange af de alevi-intellektuelle var døde af røgforgiftning. Alevierne fik hvad, de siden har mindet som ”de 33 martyrer”.
I marts 2012 valgte retten i Tyrkiets hovedstad Ankara at droppe sagen mod gerningsmændene bag branden på Madimak Hotel i 1993, fordi sagen er blevet juridisk forældet.