Politiet har inddraget passet fra en 23-årig mand fra Herning, der ville kæmpe med YPG mod Islamisk Stat.

Af Deniz Serinci

Foto: politi.dk

En 23-årig mand blev af Midt-og Vestjyllands politi forhindret i at rejse til Syrien og kæmpe med den kurdiske milits Folkets Forsvarsenheder, YPG, mod Islamisk Stat, IS.

”Man har fået et tip om, at han ville derned,” siger Jeannette Bylov, kommunikationsrådgiver i Midt- og Vestjyllands politi.

Derefter inddrog politiet passet fra den 23-årige mand.

Det er dermed den første sag, hvor en person får inddraget passet for at ville kæmpe imod IS på den kurdiske side. Op til 15 danske kurdere har – eller hævder at have – kæmpet med kurdiske grupper mod IS i Irak og Syrien.

Efter den nye paslov i marts blev det muligt at inddrage passet fra danske statsborgere, som vil deltage i væbnede konflikter i udlandet, fordi man fra politisk hold ønskede at bremse Syrien-krigere, der kæmper for IS.

Den 23-årige mand er uddannet i det danske militær. Her har han lært at bruge våben af slagsen M95 og M96 samt dyssekanon.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger erkender manden, at han skulle rejse først til Istanbul i Tyrkiet og derfra til Irak og til sidst Syrien. Om motivationen skriver avisen:

”Han oplyste, at han havde meget svært ved at se videoer af IS-soldater, der slog uskyldige ihjel, hvorfor han ville ned og kæmpe imod dem.”

Eksperter kritiserer sagen

Jeannette Bylov forklarer, at politikredsen har vurderet, at den 23-årige ved at tage af sted kunne risikere at udgøre en ”fare for statens sikkerhed”, uanset hvilken gruppering han vil kæmpe for i Syrien.

Den begrundelse lyder ”ikke overbevisende,” mener Henning Fuglsang, juridisk ekspert fra Syddansk Universitet:

”I dette tilfælde har politikredsen valgt at sige, at uanset om du kæmper for den ene eller andet – IS eller YPG – så er det det samme.”

Han finder den opfattelse problematisk og undrer sig over, om andre politikredse i Danmark skelner mellem at kæmpe for IS og YPG.

”Hvis man tager ned for at kæmpe med IS, så ligger det til højrebenet, at det er problematisk,” siger Fuglsang. ”Men hvis man kæmper mod IS, som vores F-16 piloter også bomber, så er formålet umiddelbart ikke at skade Danmark, men at hjælpe os.”

Den juridiske ekspert efterlyser, at Justitsministeriet melder ud, hvordan den nye paslov skal bruges i praksis.

”Lov er lov og skal gælde ens. Reglerne bør være gennemskuelige og forvaltes ensartet.”

Lars Erslev Andersen, terrorekspert fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), tror ikke, at loven virker.

”Det er uklogt at tage passet fra folk, for hvis de virkelig er indstillet på det, kan de rejse derned alligevel,” siger han og vurderer, at vi vil se flere lignende sager.

YPG er forbundet til Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på EU’s og NATOs terrorlister.

[polldaddy poll=”9050945″]
Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer