Idag vælger svenskerne det nye parlament, kommunerne og regionerne. Blandt kandidaterne er 28 kurdere. Vi talte med fem af dem. Det kurdiske spørgsmål og Shingal spiller også en rolle i deres valgkamp.
Ronja Ismail er fra Duhok i irakisk Kurdistan og er kandidat for Folkepartiet. Ifølge hende skulle Sverige spille en mere aktiv rolle og tilbyde asyl til ezidi-flygtninge fra Shingal.
“Først skal vi støtte KRG i håndteringen af den store flygtningekrise. Herefter bør vi indse, at disse mennesker ikke kan vende tilbage til Shingal. Så lad os åbne voress døre for dem,” mener Ismail.
Abdollah Abdi er uenig. Han stiller op for Socialdemokratiet.
“Vi må støtte dem med humanitær hjælp dernede og skabe sikkerhed i Shingal, så de kan være i stand til at bo der. Hvis Shingal bliver tom, vil det blive overtaget af andre. Nøjagtigt hvad IS ønsker,” siger Abdi.
Den 45-årige politiker fra Urmiye i iransk Kurdistan lover, at han – hvis han bliver valgt – vil arbejde for at sikre, at den svenske regering støtter kurdernes menneskerettigheder i hele Mellemøsten.
Sukri Demir er oprindeligt fra Mardin i tyrkisk Kurdistan og stiller op for Folkepartiet i Solna. Hvis han bliver valgt, vil han – blandt mange ting – arbejde for at danne en juridisk og social aftale mellem Duhok og Solna.
“Duhok og Solna bør blive søsterbyer. Begge byer er vigtige for deres lande og har mange store fabrikker. De kan hjælpe hinanden til at udvikle sig yderligere,” siger Demir.
Derudover vil han fortsætte med at støtte kommunen i at sikre kurdiske børn undervisning i deres modersmål.
“Undersøgelser viser, at børn, der kan tale deres modersmål, har nemmere ved at lære andre sprog,” siger Demir.
Kurdo Baksi er fra Batman i tyrkisk Kurdistan og stiller op til parlamentet for Det Grønne Parti. Han mener, at Sverige bør arbejde gennem FN for at sikre mere humanitær hjælp til kurderne, især Shingal. Sverige har besluttet at give 50 millioner svenske kroner til Irak.
“Men det er ikke nok. Der er 1,5 millioner internt fordrevne i Irak. Vi skal presse på, så de sender flere penge og spiller en mere aktiv rolle,” siger Baksi.
Desuden bør en kommende svenske regering støtte de irakiske kurderes opfordring til en folkeafstemning om uafhængighed.
“Den eneste måde kurderne kan være sikker på, er via uafhængighed.”
Amineh Kakabaveh er fra Saqez i iransk Kurdistan og har været medlem af det svenske parlament siden 2008 for Venstrepartiet. Hun vil have Sverige til at lægge pres på lande, der støtter IS.
Indtil for nylig har Tyrkiet tolereret islamiske ekstremister, som krydser grænsen til Syrien, fordi de kæmper mod Bashar Assads regime i Syrien. Tyrkiet benægter beskyldningerne.
“Sverige bør sende et signal til Tyrkiet, Saudi-Arabien og Qatar om at støtte til IS ikke kan tolereres,” siger Kakabaveh.