Til trods for, at Iran forfølger borgere, der har søgt asyl i udlandet, deporterer Sverige iranske kurdere til præstestyret. De sultestrejkende i Stockholm frygter for deres skæbne.
Af Servet Benli
Tyve asylsøgende kurdere, som står over for mulig forfølgelse og henrettelser i Iran, er gået i sultestrejke i Stockholm i protest mod Udlændingeservices beslutning om at få dem udvist. Blandt de strejkende er både kvinder og børn. De gik i strejke den 20. september, og fem dage senere overførte man det til en sultestrejke.
De er politiske aktivister og som et resultat af deres aktiviteter og medlemskab i forskellige kurdisk politiske partier, blev de tvunget til at flygte fra Iran og søge tilflugt i Sverige. På trods af at have været i Sverige i løbet af de sidste 1-8 år og på trods af billeder og dokumenter, der bekræfter, at deres liv er i fare, hvis de sendes tilbage, så afviser den svenske stat deres ansøgninger om ophold i Sverige. I mellemtiden forværres de fysiske tilstande hver time for de sultestrejkende – fem mænd er allerede kollapset af sult og bragt til hospitalet, og en anden har syet sine læber. Inden da, udtaler han ifølge change.org:
“Jeg er ikke behandlet som et menneske. De fleste af os her har det samme problem. Migrationsverket (Udlændingeservice i Sverige, red.) forstår ikke vores situation, de nægter at lytte. Vi ønsker at vide, hvorfor vi er blevet nægtet opholdstilladelse. Alle os her, ville hellere dø af sult end at blive sendt tilbage. Vi har bad og skreg, men Udlændingeservice har ikke lyttet. Nu skal vi til tavshed vores stemmer, måske vil de lytte nu.”
Det iranske regimes nye direktiver i henhold til artikel 7 i den iranske straffelov er nemlig ”tilbageholdelse og retsforfølgning af politiske flygtninge”, som vender tilbage til Iran, betyder, at alle, der har ansøgt om asyl af politiske grunde kan blive retsforfulgt.
En talsmand for Migrationsverket vil ikke kommentere enkeltsager, men sagde, at de er klar over sultestrejken ifølge change.org. “Med hensyn til Iran specifikt, er det omkring halvdelen af alle ansøgere, som får en opholdstilladelse. Vi forsøger at give opholdstilladelse.”
Sverige har gentagne gange stået bag ulovlige deportationer. Sidste år fastslog den Europæiske Domstol i Strassburg, at Sveriges udvisning af en iraner var i strid med artikel 3 i den europæiske menneskerettighedskonvention.