Tahir Elci, leder af Sammenslutningen af Advokater i Diyarbakir, kræves fængslet i 7,5 år for “terrorpropaganda via medierne”.

Elci blev i sidste uge først anholdt, siden løsladt. Det skete efter, at han i et interview med CNN Turk i sidste uge sagde, at Kurdistans Arbejderparti, ”PKK ikke er en terrororganisation.”

“PKK er en politisk bevægelse, som stiller vigtige politiske krav, og som nyder udbredt støtte, selv om nogle af dets handlinger kan karakteriseres som terrorhandlinger,” sagde han på CNN Turk.

Retten besluttede at løslade Elci, men forbød ham at rejse udlands, ligesom han regelmæssigt skal møde op hos myndighederne.

At forsvare PKK er ulovligt i Tyrkiet. Siden 2002 har PKK i øvrigt været på EU’s terrorliste.

Den offentlige anklager i Bakırköy/İstanbul har udarbejdet et anklageskrift og sendte det til Bakırköy 2nd Øvre Straffedomstol med krav om fængselsdom på 7,5 års fængsel. Fristen for at anklageskriftet bliver accepteret eller afvist er om 15 dage.

I anklageskriftet hedder det blandt andet:

“For at opnå rettigheder, er der en legitim og lovlig vej. At bruge vold er på ingen måder legitimt.”

Der blev samtidig fokuseret på Elci’s stilling som jurist.

“Som en jurist bør man vide, hvad der er strafbart og lovligt. Han burde kunne regne ud, hvilken effekt hans udtalelser vil få i det samfund, hvori han befinder sig.”

Elci’s advokat Baran Dogan protesterede imod hans klients forbud mod at forlade Tyrkiet. Elci er blevet inviteret til at tale i Bruxelles 3. november i Europarådet under konferencen “Ytringsfrihed og medierne i Tyrkiet og landene på Vestbalkan”. I den anledning vil Dogan have udrejseforbuddet mod Elci ophævet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer