“Resultaterne af vores analyse bekræfter med stor sikkerhed, at ingen af de PKK-militante kunne have affyret skuddet, der dræbte Elci,” konkluderer forskere.

Foto: diyarbakirbarosu.org

Forskere fra Londons Universitet konkluderer, at tyrkisk politi sandsynligvis var ansvarlig for drabet på den kurdiske advokat Tahir Elci.

“Resultaterne af vores analyse bekræfter med stor sikkerhed, at ingen af de PKK-militante kunne have affyret skuddet, der dræbte Elci,” skriver den London-baserede organisation “Forensic Architecture” i sin rapport.

Gruppen undersøger episoder forskellige steder i verden “på vegne af internationale anklagere, menneskerettighedsorganisationer og politiske og miljømæssige retfærdighedsgrupper.”

Hidtil har Kurdistans Arbejderparti (PKK) fået skylden for drabet på Elci den 28. november 2015. I en tale i den vestlige by Balikesir indikerede den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, at de militante kurdere stod bag drabet:

“Denne hændelse viser, hvordan Tyrkiet har ret i sin beslutsomhed i kampen mod terrorisme,” sagde Erdogan.

Elci var formand for Sammenslutningen af Advokater i Diyarbakir. Måneden inden sin død, tiltrak Elci opmærksomhed, da han blev afhørt og anholdt af tyrkisk politi. Det skete efter, at han i et interview med CNN Turk sagde, at ”PKK ikke er en terrororganisation.”

“PKK er en politisk bevægelse, som stiller vigtige politiske krav, og som nyder udbredt støtte, selv om nogle af dets handlinger kan karakteriseres som terrorhandlinger,” sagde han på CNN Turk.

Retten besluttede senere at løslade Elci, men forbød ham at rejse udlands. At forsvare PKK er ulovligt i Tyrkiet. Siden 2002 har PKK i øvrigt været på EU’s terrorliste.

Sagen mod ham fortsatte og den offentlige anklager i Bakırköy/İstanbul udarbejdede et anklageskrift og sendte det til Bakırköys Øvre Straffedomstol med krav om fængselsdom på 7,5 års fængsel.

Elci blev så dræbt, mens han holdt et pressemøde foran en af Diyarbakirs kendte varemærker, Minareten Med De Fire Fødder, som symboliserer sunni-islams fire trosretninger (madhab).

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer