Ebdulrehman Qasimlo, generalsekretær for Kurdistans Demokratiske Parti-Iran (PDKI), læste en overgang økonomi i Europa, hvor han i en periode underviste på universitetet i Prag. Qasimlos slogan lød ”Demokrati for Iran, autonomi for Kurdistan.”

I begyndelsen af ​​1980’erne rasede krigen mellem de kurdiske peshmerge’er fra PDKI og det iranske regime. Peshmerga’erne kontrollerede flere områder i det vestlige Iran/Østkurdistan. Den kurdiske leder boede i Bagdad under Saddam Husseins beskyttelse.

I 1988 gik regeringen i Teheran i dialog med den kurdiske opposition i Iran.

En række møder fandt sted. Qasimlo og hans to medarbejdere Dr. Fadhil Rassoul og Abdullah Ghaderi Azar skulle mødes med en iransk delegation i en lejlighed i Wien den 13. juli 1989.

Formålet at at forhandle fred.

To mænd, der udgav sig for at være journalister, skød og dræbte Qasimlo og hans to venner under mødet.

Østrigsk politi kom hurtigt til gerningsstedet og tilbageholdt de to iranske mænd. De viste sig at være iranske diplomater, tilknyttet den iranske ambassade i Wien. Den ene af gerningsmændene, en officer i revolutionsgarden Pasdaran, var blevet såret i armen af en kugle, der tilsyneladende var slået tilbage fra væggen.

Han blev bragt til hospitalet. Ingen af de to gerningsmænd kunne overfor østrigsk politi komme med noget overbevisende alibi.

Alligevel fik de lov at gå og søge tilflugt på den iranske ambassade i Wien. De blev løsladt. Få dage efter fandt Wiens kriminalpoliti de våben, der var blevet brugt under drabene, sammen med papirer på en motorcykel, som den ene af gerningsmændene ifølge vidner havde lejet i Østrig.

Politiet anmodede nu om at få udstedt arrestordrer på de to gerningsmænd. Men det afviste statsadvokaten i Wien. Den 22. juli blev den ene af gerningsmændene kørt til lufthavnen under politieskorte i en iransk diplomatbil og fløj derfra hjem til Teheran.

Nogle måneder senere forlod den anden gerningsmand også den iranske ambassade og Østrig.

En østrigsk domstol udstedte først arrestordrer fire måneder senere, efter at de mistænkte forlod landet.

Den tidligere franske første dame Danielle Mitterand var en god ven af ​​Qasimlo og fik hans lig transporteret til Paris, hvor PDKI-lederen blev begravet.

Qasimlos efterfølger som leder af PDKI, Sadegh Sharafkandi blev også dræbt, da to mænd med forbindelse til det iranske styre stormede ind i en restaurant og dræbte Sharafkandi og hans tre kammerater i Berlin i september 1992.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer